Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 123 st

Norberg

Norobergh. Visst låter namnet uråldrigt. Men det är inte så konstigt för det är 700 år sedan orten Norberg omtalas på detta vis för första gången i ett daterat brev. Medeltid, helt enkelt.

Trots att det är länge sedan och att Norberg, i likhet med många andra orter i landet, drabbats av brand kan man fortfarande skönja det ursprungliga bebyggelsemönstret.

Ta en promenad i de gamla delarna av byn längs med Norbergsån och se de vackra loftbodarna, brygghusen och tvättstugorna vid åkanten. Börja gärna promenaden vid Skinnarängs kvarn som har stått där vid ån sedan 1776. Besöker du Norberg vintertid är det julmarknad här. Fortsätt över den lilla bron och ta av till vänster efter Kvarngatan och beundra den vackra Kornettgården från första hälften av 1700-talet. När du ändå är i närheten av kyrkan, ta en titt på den unika benkammaren bredvid.

Nästa vackra bergsmansgård efter Kvarngatan är Erik Gunnarsgården. Därefter kommer Abrahamsgården, som i dag är Norbergs centrum för konsthantverk.

Fortsätt promenaden efter Fagerstavägen över den stenvälvda bron och stanna till en stund. Kanske ni hör hästar som gnäggar, bettlare som ropar ut sina erbjudanden och hammarslag från smeder. Här finns en länga av bodar med ålderdomligt utseende som kan ge en antydan om hur det en gång såg ut.

Slink sedan in på Norbergs kanske största turistattraktion, Elsa Andersons konditori. Känn doften av nybakat och ta det lugnt i den anrika miljön. På 1800-talet var detta ett gästgiveri och stora delar av den ursprungliga inredningen finns kvar.

Midsommar firas traditionellt på hembygdsgården. Passa samtidigt på att se bevarade byggnader från trakten. Till exempel amerikainspirerade Myrbergs verkstad från 1910-talet som härbärgerar T-Fordar och motorcyklar från farfars tid.

Järnets historia är Norbergs historia
Gruvdriftens och järnframställningens tid är sedan länge förbi men miljöerna lever kvar i Norberg. Utgrävningar vid Lapphyttan, tio kilometer öster om Norberg visade på en järnframställningsplats som daterats så långt tillbaka som till 1100-talet. Besök rekonstruktionen Nya Lapphyttan vid hembygdsgården. Kom och se järnförsöken där man framställer järn på medeltida vis.

Bönderna i trakten, eller bergsmännen som de hellre kallade sig, gjorde sig en bra slant på järnframställningen. Det vittnar de många stora gårdarna i bergsmansbyarna i kommunen om. En av dessa, Brategården i Bråfors, visas för intresserade efter överenskommelse.

Runt om i kommunen hittar du platser som berättar om denna epok. Vandra i Klackbergs gruvfält med de vackra slaggstenslavarna och hisnande gruvschakt. ”Blå grottan” är spännande för barnen. Gör en äventyrlig vandring efter stigen vid Svinryggens gruvor.

Svinryggen, stigen kantas av 18 mer eller mindre djupa dagbrott och man går här på egen risk. Se Polhemshjulet i närheten som stod för energiförsörjningen till gruvorna. En del av stånggången som överförde kraften från vattenhjulet finns kvar.

Ta en tur till Mossgruveparken och upplev Norbergs eget Grand Canyon. Visserligen i mindre skala men ändå tillräckligt svindlande. Förundras över hur gruvarbetarna tog sig ned i schakten på trästegar med utrustning och allt. Här finns också Norbergs gruvmuseum där du kan se hur livet såg ut för gruvarbetarfamiljerna

Varför inte packa en picknickkorg och ta en dagsutflykt till byn Olsbenning som är en av de bäst bevarade bergsmansbyarna med vackra gårdar. Åk vidare till Landforsens mulltimmerhytta från 1700-talet. Här finns bänkar och bord för en fikapaus. Stanna till på vägen tillbaka mot Norberg vid Högfors bruk med de imponerande masugnspiporna och lyssna till forsen från ån bredvid.

Dela:

SCR

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!