Hem

Välkommen till Skåne Tranås

och Tranås Ungdomsförening!


Skåne Tranås är en by med ca 300 invånare, belägen i Tomelilla kommun på Österlen.                                     
Byn har gamla anor och var känd som plats för skjutshåll och gästgivaregård, en mötesplats där det gamla kullerstenstorget gav plats åt torgmadamer och försäljning av diverse förnödenheter. Från att ha varit en av de största byarna på Österlen under enskiftets dagar är den idag en liten by med pittoresk bykärna. När byborna i Skåne Tranås sade nej till järnvägen flyttades den tilltänkta järnvägsknuten 9 kilometer söderut och Tomelilla fick därmed möjlighet att växa och utvecklas. Skåne Tranås ligger utmed riksväg 19 mellan Ystad och Kristianstad, ca 23 km norr om Ystad.

Besökare möts av det vackra kullerstenstorget, omslutet av typiska österlenska gatuhus och det grönskade parkområdet vid den lilla kvarndammen. Byns ursprungliga namn är Tranäs (danska Tranaes) som vid försvenskningen blev Tranås. Tillägget Skåne tilldelades byn när en småländsk konkurrent om ortsnamnet växte fram i början av 1900-talet.


Här finner du lugnet i en genuint historisk miljö. Mitt i byn ligger det gamla kullerstenstorget, ett handelscentrum från 1700- och 1800-talet med korsvirkeshuset Tranesgården. Bakom torget ligger Munkamöllan Logi intill gamla kvarndammen, där man kvällstid kan se fladdermössen cirkla i lampskenet.