Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 746 st

Östersund

Staden grundades 1786 av kung Gustav III då den enda bebyggelse som fanns var den gård där färjmannen, som skötte färjan över till Frösön, bodde. För att påskynda inflyttningen till Östersund fick nyinflyttade 20 års skattefrihet. Trots detta växte staden mycket långsamt. Jämtland /Härjedalen blev ett eget län 1810 och vid mitten av 1800-talet bodde endast ca 800 personer i residensstaden Östersund. Staden började växa och blomstra när järnvägen kom 1879 och på några få år tredubblades folkmängden. Östersund är idag länets ekonomiska och kulturella centrum. Och präglas liksom i äldre tider av handel och militär. Östersund är också en studentstad, med gymnasieskolor och Mitthögskolan. De huvudsakliga näringarna är offentlig sektor, serviceyrken som turism och handel samt tillverkningsindustri. Östersunds kommun är den största i Jämtlands län med ca 60 000 invånare av vilka ca 38 000 bor i Östersund och på Frösön.

Länsmuseet Jamtli rymmer ett stort underjordiskt landskap fyllt med vackra föremål och överraskningar för barn och vuxna. Färden dit kan, om man så vill, ske genom Storsjöodjurets mage. Museets mest kända föremål, Överhogdalsbonaderna, finns att beskåda i museets inre del. Under sommaren öppnar sig en hel by utomhus med gårdar där folk bor och lever som förr. Här kan du följa med på Historiska vandringar genom 1700- och 1800-talsgårdar, hjälpa till att flotta timmer, baka tunnbröd och mycket mer.

Varje sommar under sista helgen i juli så går Storsjöyran av stapeln. En stor fest i fyra dagar som pågår i centrala Östersund med internationella och regionala artister som står på scen. Här vimlar det av gatuartister, underhållare, öltält och restauranger. Tivoli för stora och små barn. Kvällstid är området entrébelagt.

Ta del av det roliga under vintern i vår stad! Vinterlivet i Badhusparken med den ständigt brinnande elden på grillplatsen, skridskobana vid lekplatsen samt plogade gångvägar på isen. Här kan man hyra skridskor, monomed, spark och långfärdsskridskor. Pulkabacke, färdigborrade hål för isfiske, igloo och curlingbana. Vissa helger finns även hundspann som står färdiga för att ta dej på en färd över isen. Prova att hyra vinterbadet med isvak, relaxavdelning och utsikt över Frösön i vinterskrud. Frösön bjuder in till skidlek, utförsåkning i Gustavsbergsbacken och preparerade längdspår.

Dela:

SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget

© Trido AB 1997-2022
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!