Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 074 st

Vilhelmina Kyrkstad

Vilhelmina kyrkstad började uppföras på 1840-talet. Anledningen var att bönderna ute i byarna kunde ha väldigt lång väg till kyrkan och därför behövde någonstans att övernatta i samband med kyrkhelgerna. Ofta gick flera bönder samman och byggde en gemensam stuga, i vilken varje familj fick dispositionsrätt till en eller ett par kammare. I mitten av 1890-talet uppfördes den sista kyrkstugan.

Den 5 september 1921 kom att bli en ödestiger dag då mer än halva kyrkstaden brann ned till grunden. Tidigt på morgonen började elden sprida sig emellan de gamla timmerstugorna och när kvällen kom hade drygt femtio stugor brunnit och omkring 300 personer blivit hemlösa. Ingen människa kom dock till skada.

På 1960-talet började Vilhelmina kommun att köpa in de gamla husen för att få till stånd en renovering av dem. Idag drivs en del av kyrkstaden som ett STF-vandrarhem och inom området finns bland annat hantverkshus, museum, lanthandel, sameslöjd och ateljé.
Kyrkstaden är idag klassad som en kulturmiljö av riksintresse.

Dela:

SCR
Sommarbanner Snälltåget
Skansen
Snälltåget
MTRX 20
Äventyrsbanan Stockholm

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!