Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Helags Fjällstation

Bekvämt boende vid foten av Helagstoppen

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor
STF Helags Fjällstation kommer att påverkas av den nya markupplåtelsen i Jämtland och Härjedalen från och med 2024. Läs mer här

Om boendet

Vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln ligger Helags Fjällstation. Hit kommer skidåkare och vandrare för att bestiga toppen eller bara njuta av fjällstationens utbud av serverad mat, butik och en avkopplande bastu efter turen.

Läs mer

Välkommen till STF Helags Fjällstation – STFs yngsta station som ligger med utsikt upp mot Helagstoppen (1797 meter över havet) och mot Sveriges sydligaste glaciär.

År 1897 byggdes den första stugan på platsen för att underlätta bestigningen av Helagstoppen, 750 höjdmeter ovanför. Idag kommer skidåkare och vandrare i stora skaror för att göra om bedriften och njuta av fjällstationens utbud av god mat, butik och en avkopplande bastu efter turen.

Trots det höga läget är det ändå grönt och blomsterrikt här under sommaren. Kanske är det just därför som fjällräven trivs så bra här. Den hotade räven har sin kanske starkaste population i landet just här.

Boende med egna fyrbäddsrum är i två stugor, Sunnan och Nordan, där ena stugan har hundtillåtna rum. Finns även flerbäddsrum, med åtta eller fyra bäddar, där du delar rum med andra sällskap. Vill du bo lite mer genuint kan du bo i den vedeldade Gamla Östan med ett fembäddsrum och ett niobäddsrum.

Hos oss serveras frukost, lunch och middag säsongens alla dagar. Vi serverar frukostbuffé 08:00-09:00. Under dagen, mellan klockan 11:00-16:00 kan du äta lunch bestående av dagens soppa och mumsiga våfflor samt hembakat fika. Vår middag startar med en gemensam presentation 1800 varje kväll under vintern. Middagen är en färdigkomponerad meny så anmäl därför eventuell specialkost innan ankomst.

I vår lilla butik kan du köpa godis, snacks och enklare mat att laga själv i våra självhushållskök. Det finns också hygienprodukter, profilprodukter och enklare sportutrustning. Vi har även uthyrning av tält, sovsäckar, liggunderlag och termosar. Skicka ett mail till helags@stfturist.se före avresa för att verifiera tillgängligheten inför hyrning av tält. Vår butik och reception har öppet klockan 09–20.

Välkommen till oss!
 

Vår service

  • Restaurang

    Restaurang finns. Öppettider kan variera utifrån säsong.

  • Självhushållskök

    Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

  • Bastu

    Bastu finns.

  • Wifi

    Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

  • Familjerum

    Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

  • Kaféservering

    Enklare mat-och caféservering.

  • Frukost

    Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

  • <1 km till markerad vandringsled

    Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

  • <1 km till skidbacke

    Närmare än 1 km till skidbacke.

  • Grupper

    Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

  • Konferens

    Boendet har möjlighet att arrangera möten / konferens.

Aktiviteter

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

    Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Medlemserbjudanden

    Boka boende

    Boka söndag-torsdag och få 25 % rabatt med kampanjkoden ”STFMEDLEM”

    Välj datum: 24 aug – 6 okt 2024

    Se tillgänglighet och boka.

    Sök & boka

    Kontakt och öppettider

    Adress:

    STF Helags Fjällstation
    84599 Ljungdalen

    Hitta till boendet
    Tåg tar dig till Östersund, buss vidare till Ljungdalen. Andra färdsätt att kollektivt ta sig till Ljungdalen finns på Ljungdalens turistinformations hemsida, se gärna www.ljungdalen.com.

    Taxi Ljungdalsfjällen kör mellan Ljungdalen och Kläppen, där markerad led till STF Helags Fjällstation börjar. För information och beställning ring 0687-203 02.

    Kommer du med bil finns det parkering vid Kläppen, ca 6 km från Ljungdalens by. Vandring ca 12 km markerad led vidare till Helags Fjällstation.
    Du kan även parkera vid Torkilstöten (följ skylt från Kläppenvägen) och gå upp i liften för att komma direkt upp på kalfjället. Även den vandringen är ca 12 km kryssmarkerad led.

    Vintertid finns det beställningstrafik mellan Kläppen och Helags med bandvagn eller skoter. För information och bokning ring Kjell Andersson 070-635 81 28.

    Ta gärna hjälp av Fjällsäkerhetsrådets vindmätare och webbkamera som du hittar på www.meac.se/sub_2/helags/wind.asp för att planera din tur upp till oss på Helags.

    GPS-koordinater:

    N62.917358887894°, E12.506155797493°

    Kontakt:

    +46 101902470 helags@stfturist.se

    Behöver du hjälp med bokningen?

    In- och utcheckningstider:

    Incheckning (tidigast): 15:00
    Utcheckning (senast): 10.00

    Öppettider

    2024:
    22 februari - 19 april
    1 juli - 6 oktober

    Antal bäddar

    76-100

    Följ STF Helags Fjällstation

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Green Key

      Green Key

      Boendet uppfyller strikta hållbarhetskriterier med tyngdpunkt på miljö som granskas årligen och kräver ständig förbättring. Läs mer här.

    • Hållbarhetslöftet

      Hållbarhetslöftet

      Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

    Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

    Helags Fjällstation är belägen mitt ute på kalfjället omgiven av en enastående fjällvärld. Vi har utsikt över det ståtliga Helagsmassivet, med Sveriges sydligaste glaciär, vi hör ljudet av porlande fjällbäckar och i närområdet har den hotade fjällräven sin kanske starkaste population i landet. Vi är tacksamma över att få driva vår verksamhet i denna fantastiska miljö i renbetesland. Den unika miljön får oss att känna ett ansvar över att bevara den och se till att den är tillgänglig för alla i generationer framöver! Vi jobbar därför aktivt för att göra ett så litet avtryck som möjligt på djur och natur runt oss. Vi har avgett hållbarhetslöftet, vilket innebär att vi stolt följer STF:s hållbarhetspolicy, vad gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet!

    Några exempel på våra gröna satsningar
    • Energi – elen vi använder kommer från förnybara energikällor.
    • Mat – våra stapelvaror är KRAV-märkta eller ekologiska råvaror. Kött som serveras är vilt, däribland ren, älg och fisk, eller utegående/gräsuppfödda kor från Norrland.
    • Kompostering – här hos oss blir matavfallet till näringsrik kompost. Vi komposterar både gäst- och köksavfall.
    • Kemikalier – Vi använder endast miljömärkta rengöringsmedel.
    • Transporter – Vi gör vad vi kan för att minska våra transporter och vi bunkrar därför mycket varor på vintern.

    Restaurang
    Vi vill att den mat som serveras i vår restaurang också genomsyras av hållbarhet. Vi jobbar därför med norrländska smaker och vi försöker alltid i första hand välja lokala och ekologiska livsmedel. Vi väljer dessutom grönsaker och råvaror med lång hållbarhet, för att minska våra transporter. Även mycket av vår dryck är lokal, däribland öl från Härjebrygg och alkoholfria dryckesalternativ från Jämtlandsvingård. På frukosten hittar du KRAV-märkta och ekologiska val samt egeninlagd gurka.

    Matsvinn
    Vi vill skapa en ökad medvetenhet hos våra gäster om hur viktigt det är att minska matsvinnet. Vi har uppsikt över våra lager och färskvaror så att de kan användas innan de blir dåliga. Vi försöker ta vara på all mat vi lagar – om det blir mat kvar i köket efter kvällens middag försöker vi alltid förädla det på nytt!

    Du som gäst kan bidra genom att:
    • Minska klimatutsläppen. Välj ett sätt att resa som minimerar dina utsläpp. Det går att åka kollektivt hela vägen fram till leden mot Helags! Undvik att diska under rinnande vatten, spara på vattnet. Vädra inte samtidigt som du dra på elementen, och ta gärna med dig eget reselakan och din egen handduk.
    • Visa hänsyn som besökare på fjället. Stör inte renar eller andra djur på fjället. Håll alltid hundar kopplade och beundra renarna på avstånd om du träffar på dem. Ju tystare du är desto lugnare blir djuren.
    • Källsortera och bär med dig skräpet ner. Vi är glada att fler vill upptäcka fjällen, men ett av våra största problem är sophanteringen. Vi måste antingen flyga ner soporna med helikopter eller lagra dem och ta ned dem via marktransporter som båda tär på vår miljö och stör på fjället. Därför är det bästa du som gäst kan göra att bära med dig skräpet ner från fjället.

    Tack för din medvetenhet och medverkan. Kom gärna med förslag om hur vi kan förbättra vårt miljöarbete!

    Hjälp oss göra skillnad

    Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

    Upptäck fler boenden

    Boka boende
    Boka boende
    Boka boende
    Boka boende

    STF Sylarna Fjällstation

    Jämtlandsfjällen
    Boka boende

    Upplev mer

    Allt om fjällen

    Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det. Hitta all viktig information om fjällsäkerhet, och spännande läsning om tex Sveriges största glaciärer.

    Besökskalender

    Trivs du när det är lugnare på fjället? Eller vill du vandra med andra? Med vår besökskalender får du en överblick över hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden så att du lättare kan planera din tur.

    Bo till medlemspris

    Som medlem i STF är du med och bidrar i arbetet att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige. Som tack bor du alltid till rabatterat pris när du bokar ditt boende i STFs bokningskanaler.

    Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

    Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.