Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 090 st

Askersund

Askersund – skärgårdsidyllen vid Vättern och Tiveden
Denna lilla stad är belägen toppen på Vättern, mitt i mellan Norra Vätterns skärgård och Tivedens trolska skogar. I Askersund välkomnas man av en sprudlande hamn sommartid, kullerstensgator, torg och gamla trähus. Småorterna i Askersund kommun präglas av lands- och kulturbygd, sjöar och vacker natur. Norra Vätterns skärgård lockar med ett 250-tal öar, kobbar och skär som är unika besöksmål för dig som har båt, paddlar kajak eller vill vandra längs skärgården.

Trädstad med rik historia
Askersund är en pittoresk småstad och trädstad. Staden fick stadsrättigheter 1663 av drottning Kristinas förmyndarregering. Redan på 1500-talet fanns en stadsplan likt ett rutnätssystem. 1776 brann dessvärre staden helt ner till grunden och fick byggas upp på nytt. Det gamla rutnätet bevarades och idag finns många hus kvar från slutet av 1700-talet och framåt.

Vill man uppleva mer av gamla Askersund är stadens hembygdsgård ett trevligt besöksmål där det både finns fler samlingar av gamla hus bevarade och ett minizoo som är populärt hos barnen. Sommartid kör ett minitåg regelbundna turer mellan hamnen och hembygdsgården.

På stadens rådhustak finns en liten smed som varje heltimme slår sin slägga. Detta påminner om att Askersund en gång var känt för sitt spiksmide och även järnhantering. Än idag finns spår från järnhanteringen i orter som Åmmeberg och Mariedamm. I Zinkgruvan finns en aktiv gruvverksamhet och ett gruvmuseum med möjlighet till guidningar 200 m under jord.

Besöksmål
Ett stenkast från Askersund ligger Tivedens Nationalpark, förvildad och förtrollande, känd för sin riktigt gamla och orörda skog. Vandring och utomhusaktiviteter passar utmärkt i Tiveden. Där finns även Fagetärns röda näckrosor som drar tusentals besökare varje år.

Stjernsunds slott, 6 km söderut från Askersund, vackert beläget vid Vättern är även ett mycket populärt besöksmål. Under sommarmånaderna visas slottet dagligen och en kaffepaus intill vattnet efter en visning är ett hett tips. Här finns också fina utställningar och slottsbutik samt en vacker parkanläggning.

Aktiviteter
När man är i Askersund rekommenderas även en tur med båt ut på Vättern. Dagliga båtturer går från Askersunds hamn under sommarmånaderna. Det finns även båt och kajakuthyrningen i bl.a. gästhamnen för den som vill ge sig ut på egen hand på vattnet.

Fisket är även stort i området och i augusti månad inleds det årliga kräftfisket ute på öarna i skärgården. För den som är golfspelare finns goda möjligheter att prova Askersunds Golfbana, belägen i Åmmeberg, precis intill vattnet.

Evenemang
Askersund med omnejd bjuder på flera evenemang av olika slag under hela året!. Sedan Gustav Vasas tid, har man på Askersunds torg hållit vår- och höstmarknad. Även Konstrundan i slutet av april, Car & Bike Meet och Barnsommar i juli och Antikmarknaden i augusti är populära arrangemang i Askersund. Stadens nya Kulturhus Sjöängen bjuder på ett fantastiskt vår- och höstprogram och lockar till sig besökare från när och fjärran.

Välkomna att kontakta Askersunds Turist- & Evenemangsbyrå för fler tips inför ditt besök!

Dela:

SCR
Snälltåget

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!