Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 075 st

Åtvidaberg

Erbjuder ett rikt friluftsliv, en underbar natur och en intressant brukshistoria, med traditioner som går tillbaka ända till det medeltida bergsmansbruket. Samhället växte upp kring gruvdrift, och även om tillgångarna så småningom sinade finns tydliga spår kvar vid Mormorsgruvan och Bersbo. Här bröts koppar från medeltiden till början av 1900-talet. Under kopparhanteringens storhetstid i mitten av 1800-talet arbetade över 1200 personer i gruvorna och på kopparverket.

I Åtvidaberg finns också världens enda solkanon som klockan 13 varje dag under sommaren antänds av solens strålar. Skottet hörs över större delen av Åtvidaberg. På sjön Bysjön kan man ta en rundtur med musikbåten E/S Vågspelet och på andra sidan sjön ligger Adelsnäs slott med sin vackra park i engelsk stil.

Ekomuseum Åtvidabergs bruksbygd består dels av en permanent utställning som visar utvecklingen av brukssamhället på kopparhanteringens tid och övergången till ett industrisamhälle, dels av nio besöksplatser där samspelet mellan kopparbrukat och tillhörande omland kan studeras i sitt naturliga sammanhang.

Dela:

Sommarhagen banner
SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!