Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 101 st

Bollnäs

Bollnäs – bandy och kultur
Mitt i kulturlandskapet Hälsingland, där Ljusnans och Voxnans älvar möts, ligger Bollnäs. Här förenas småstadens charm med närheten till härlig natur och genuina kulturupplevelser.

Sommartid sjuder det av musik, dans, teatrar och andra evenemang. Musik vid Ljusnan, viskvällar, Hantverksnatta, Grillnatta mm. Men även övriga året är Bollnäs en aktiv kommun med mängder av upplevelser allt från bandy till storslagna konserter.

Staden vid vattnet
Bollnäs ligger vid sjön Varpen och här gör S/S Warpen, en fin gammal, vedeldad ångbåt, härliga kryssningar i dalgången.
Mitt i centrala Bollnäs ligger Onbacken med lämningar av en komplett järnåldersmiljö från ca 100 – 600 e Kr. I museet strax intill finns Onbackenrummet med modell och fakta. På Långnäs finns sommarrestauranger med underhållning och ett av stadens två citynära bad.

Följ med på en stadsvandring eller gå en egen konstrunda i stan. Information finns på turistbyrån.

Massor av hantverk hittar du också i Hantverkspaviljongen. Här samsas många utställare av hantverk med ät och drickbara produkter för finsmakare. Strax intill ligger Daagarsongården som har intressanta konstutställningar året om.

Bollnäs Kyrka har en fin samling medeltida träskulpturer av bla den omtalade Haaken Gulleson.

Lin och stolta Hälsingegårdar
Linet – vår landskapsblomma – bidrog i högsta grad till det välstånd som än idag speglas i de storslagna Hälsingegårdarna.
I Växbo Kvarn / Trolldalen visas linberedningen med gamla vattendrivna redskap. I kvarnen mals stenmalet mjöl och intill finns hantverksloge, utställningar, restaurang, smedja och kvarnlek för barnen. I anslutning ligger Växbo Lin, ett linspinneri och ett linneväveri med högklassiga linne-produkter, prisbelönade för kvalitet och design. Växbo är ett av Hälsinglands mest besökta resmål.

Besök någon av våra Hälsingegårdar. Se mustiga målningar, bevarade tapetskatter och vackra interiörer. Gästgivars i Vallsta har originalet till ”Gästgivars-tapeten” samt försäljning av kvaliteteslöjd, och Träslottet har utställningar, kryddgård och ett gott kök. I Västerby, Rengsjö Hembygdsby finns tusentals bruksföremål bevarade. Sommartid ordnas guidade turer till flera Hälsingegårdar.

Dela:

SCR
Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!