Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 075 st

Fagersta - stålstaden

Skicka e-post

Fagersta kommun

0223-131 00

Ängelsbergsvägen 15
737 90 Ängelsberg

Stålstaden Fagersta ligger i norra Västmanland i hjärtat av Bergslagen och har ca 12.500 invånare. I området har järn framställts sedan tidig medeltid, först av sjömalm och från tidigt 1300-tal genom gruvdriften. På 1600-talet anlades Fagersta Bruk, som blev ett av landets större industriföretag och vars stålframställning blev känd över hela världen. Kring bruket växte ett modernt samhälle upp. Kommunen består i dag av det gamla brukssamhället Fagersta samt Västanfors och Ängelsberg.

Numera har Fagersta Bruk ersatts av annan industri inom tillverkningsbranschen. Flera företag är idag världsledande inom sina respektive områden. Även träindustrin har stor betydelse för hela regionen. Vid sidan av de stora företagen har Fagersta en mängd duktiga småföretagare.

Den lokala kulturen präglas av det historiska arvet. Ett av de bästa exemplen är Engelsbergs bruk som sedan 1993 finns med på UNESCO:s världsarvslista. Under en guidad visning kan man se både de gamla tillverkningsenheterna med masugn och smedja samt delar av herrgårdsområdet.

I sjön Åmänningen ligger Oljeön med något så ovanligt som världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Under 50 år försåg Engelsbergs Oljefabrik de svenska hushållen och industrin med lysolja, fotogen och allehanda fetter. Ett annat populärt besöksmål är hembygdsgården i Västanfors som ligger naturskönt invid Strömsholms kanal. Området med bland annat handelsbod och kaffestuga har öppet 364 dagar om året.

Dela:

SCR

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!