Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 456 st

Falköping

När du möts av de vackra platåbergen Mösseberg och Ålleberg i horisonten då har du kommit till Falköping. Falbygdens invånare välkomnar dig med öppna armar. Här värnar befolkningen om öppenhet och lokalt producerade grödor.

Mat och vacker natur är det som gör livet värt att leva i Falköping. Falköping är Sveriges enda Cittaslow-medlem. Det betyder att stadens innevånare främjar det goda livet och livskvalitet. Här värnar man om miljön och medverkar till att ta fram god, ren och rättvis mat men också att fokusera på hur mat framställs och smakar, som en motvikt till ”fast-food”. Kommunens satsningar i ny teknik skall gagna medborgarna och underlätta livet. Cittaslow summerar i mångt och mycket livet här.

I Falköping finns många lokala mejerier, gårdsbutiker och ekologiska odlingar. Falbygdens ost är en av Sveriges främsta ostleverantörer med 3 000 kilo lagrad ost och en populär Osteria. Här kan du låta smaklökarna njuta av brännvins-, champagne- och lagrad ost med tillbehör.

Varje höst bjuder Falköpingsborna på sin alldeles egna skördefest Mekelsmäss. Då avnjuts de lokala läckerheterna tillsammans med en härlig blandning av odling, kultur och lokala hantverk.

Visste du att Pilgrimsleden startar i Falköping? En historisk vandring mellan kloster, medeltida kyrkor och spektakulär natur. Ja, här på Falbygden kan du snabbt förflytta dig flera tusentals år tillbaka i tiden. Både forn- och medeltiden har lämnat starka spår efter sig med viskningar om förr. Sevärdheter som Ekehagens forntidsby och Gudhems kloster, där kärlekssagan om Arn utspelar sig, är några exempel. Falköping har också många unika monument, så kallade Megaliter. Ordet Megalit betyder stor sten eller stenblock. Som besökare i Falköping kan du uppleva några av Sveriges vackraste fornlämningar. De ståtliga gånggrifterna har skapat en stark prägel på Falbygden. De har överlevt tidens varv sedan 3 500 före Kristus och dessa ”dödens kammare” har många historier att berätta.

Det vidsträckta landskapet vid Falköping bjuder på natursköna vyer och ett rikt natur- och fågelliv. Mösseberg tronar upp sig och erbjuder avkoppling och rekreation. Besök fågellivet vid Hornborgasjön under våren och se skådespelet när de tusentals tranorna dansar. Och i Skogatorpskärret finns ett riktigt smultronställe för dig som tycker om att vara din egen stigfinnare och studera växter. Naturreservatet har flera botaniska rariteter och är ett riktigt orkidéparadis.

På vintern bjuder Falbygden på vinteraktiviteter med fin såväl slalom- som längdskidåkning. Och varför inte trä på långfärdsskridskorna och ta en tur på den vackra Hornborgasjön?

Välkommen till Falköping – här kan du njuta av livet!

Dela:

SCR
Snälltåget

© Trido AB 1997-2023
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!