Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 456 st

Finspång

Brukshistoria i förtrollande vildmark

Tystnad och mystik i orörd vildmark
För dig som älskar naturen har Finspång mycket att erbjuda Här finns milsvida skogar, ädelfiske och oändliga kanot- vandrings- och cykelleder. Njut av stillheten – en upplevelse i sig.

Mystiken i Trollkäringeskogen
Trollkäringeskogen norr om Finspång ruvar på hemska minnen från en av de mörkaste tiderna i vår svenska historia. Efter den största häxprocessen någonsin i Östergötland avrättades här, år 1617, nio kvinnor som beskylldes vara häxor. Det sägs att man än idag kan höra kvinnoröster ropa: ”Jag är oskyldig, jag är oskyldig…”. I Trollkäringeskogen finns gölen där kvinnorna genomgick vattenprovet. Här finns ättestupan varifrån kvinnorna kastades ner i det brinnande bålet. Men också den grotta där kvinnorna på hösten försökte undkomma myndigheternas förföljelse. I området finns en vandringsled med informationstavlor.

Finspång – Louis DeGeers skapelse
Kom till Finspång och känn industrihistoriens vingslag. Här stod den svenska industrins vagga, tack vare den berömde holländske affärsmannen Louis De Geer.

De första spåren av Finspångs märkliga industrihistoria kan härledas redan till Vasakungarnas tid. År 1580 betecknas dock som det egentliga födelseåret för finspångsindustrin. Då gav kung Johan III holländaren de Wijk uppdraget att utveckla järnhanteringen och främst då vapentillverkningen. 1641 köpte Louis De Geer Finspångs bruk från Kronan. Invandrade vallonska mästersmeder bidrog till att kanoner av hög kvalitet exporterades till stora delar av världen.
Sin verkliga storhetstid som vapentillverkare upplevde Finspång under 1600- och 1700-talen. Under denna tid hade Finspång ensamrätt på kanontillverkningen i landet. På 1880-talet flyttades den tunga vapentillverkningen till Bofors. Slutet på Finspångs 300-åriga epok som Europas vapensmedja kom 1912, då den sista kanonen provsköts.

1913 gjorde den moderna industrialismen sitt intåg och Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström (STAL) bildas. Bruket ombildades till Finspongs Metallverk och Nordiska Artillerifabrikerna.

”Bruksmiljöernas Drottningholm”
Finspångs slott är på holländskt sätt anlagt på en holme i Finspångsån. Louis De Geer d.y. uppförde det mellan åren 1668-1685. Det är ett av landets intressantaste slott; ett typiskt lantslott från karolinsk tid. Flyglarna uppfördes 1742. Slottet ägs idag av Alstom Power och är inte tillgängligt för allmänheten.

Slottsparken som anlades i olika etapper mellan åren 1690-1820 erbjuder med sina promenadvägar en vacker utsikt över hela slotts- och bruksmiljön. I parken ligger bl.a. AURORATEMPLET från 1780 och lusthuset LUGNET från 1820. JÄRNTEMPLET och broarna över parkens många vattendrag är utförda i gjutjärn och tillverkade vid bruket under 1850-talet. BRUKSGATAN består av traditionell bruksbebyggelse från 1700- och 1800-talet. KUNGATAVLORNA har hängts upp som minne av kungliga besök i Finspång. Parken ansågs på 1700-talet som landets ”mest känslosamma och romatiska”. Området är av nationellt kulturhistorisk riksintresse.

Häfla hammarsmedja – ett unikt industriarv
Häfla Hammarsmedja anlades 1682 vid Häfla ström. Smedjan var i bruk fram till 1924 då verksamheten lades ned. Idag är smedjan byggnadsminnesförklarad som en mycket intressant och välbevarad industrimiljö. Här finns en av landets få bevarade tyskhärdar, en stångjärnshammare från 1829, smälthammare och Bagges blåsmaskin. Här finns också ett sågverk och en spånhyvel.

I smedbostaden Grålus finns en rekonstruktioner av smedernas boendemiljöer. Varje år arrangeras i Häfla Smedjans Dag, där besökarna bjuds på en rad aktiviteter, bl.a. är det gamla sågverket igång.

Hällestad Storgruva – här bröts malmen till det DeGeerska imperiet
Detta område var redan under medeltiden centrum för den Östgötska bergslagens gruvbrytning. Storgruvan upptäcktes 1646 och av järnmalmen härifrån göts den svenska segermaktens kanoner i Finspång. 1703 lades gruvan ned, men historien runt gruvdriften i Hällestad kan besökaren uppleva än idag. I Gruvstugan, byggd i slutet av 1600-talet finns en permanent utställning och modell om gruvdriften. I området finns vandringsleder tar dig genom skogen till några av de mest intressanta lämningarna från gruvepoken.

St:a Maria – en unik kyrka
”Hade Risinge gamla kyrka stått i Italien eller något annat internationellt turistland så skulle här varit proppfullt varje dag”.

Så skrev Gunnar Brusewitz efter en resa i finspångstrakten. RISINGE GAMLA KYRKA eller S:ta Maria kyrka är grundlagd under senare hälften av 1100-talet men fick sitt nuvarande utseende 1738. Under 1400-talets första årtionde försågs kyrkan med omfattande takmålningar vilka idag är bevarade i sitt ursprungliga skick dvs. de har aldrig varit överkalkade. Målningarna tillhör norra Europas intressantaste medeltida. Här finns unika målningar bla från Mikaelslegenden och historien om Gubben Noa.

Reijmyre Glasbruk och Gestgifveriet Anno 1900
Ett av Sveriges äldsta glasbruk Reijmyre Glasbruk fick sina privilegier och anlades 1810. Dånet och värmen från ugnen ger ett mäktigt intryck. Koncentration är maximal när den glödande glasmassan fångas upp, lyfts ut och får sin slutgiltliga form. Så förs den 200-åriga hantverkstraditionen vidare vid Reijmyre Glasbruk.
Glasmuséet som ligger i brukets lokaler, drivs av föreningen Gamla Reijmyre. Här finns en basutställning av glasprodukter från Reijmyre Glasbruks start 1810 och framåt.

I anslutning till Glasbruket ligger Gestgifveriet Anno 1900

Sommaren är festernas tid
På sommaren sjuder det av aktiviteter i Finspång – musik, skådespel, utställningar och sport. Här finns något för alla nästan varje dag.

Dela:

SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget

© Trido AB 1997-2023
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!