Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 762 st

Heby

Heby kommun ligger längst upp i norra Västmanland län och gränsar till ren vildmark med älg, rådjur, räv och björn och lodjur. Går man in i skogarna möts man av den djupa tystnaden som bara går att finna bland höga träd där marken täcks av mossa och lingonris. Har man tur kan man få syn på ett skyggt rådjur eller till och med en älg – Skogarnas konung.

Norra gränsen utgörs av Dalälven – en av Sveriges största älvar med fjärdar, holmar, öar och forsar. Det finns rikligt med fisk, något som bland annat märks på att den mäktiga fiskgjusen är en av de fåglar som finns i området.

Vill man inte fiska går det utmärkt att bada i älven. Vid Östa finns en fem kilometer lång sandstrand. Detta är Dalälvens egenartade riviera, kantad av stora furor, vilkas rotsystem friläggs av den eroderande sanden. Från stranden förlorar sig blicken ut över älvens fascinerande system av öar på den spegelblanka fjärden

Denna del av kommunen rymmer en del av Färnebofjärdens nationalpark – denna gränsar i norr till den biologiska norrlandsgränsen som Carl von Linné kallade limes norrlandicus. Inom detta område möter områden med lövskog och åkerbygd den nordsvenska vildmarken – och detta bara 150 km från Sveriges huvudstad.

Dela:

SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget

© Trido AB 1997-2023
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!