Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 075 st

Lekeberg

Lekeberg, vid foten av Kilsbergen, är gammal bergslagsbygd där järnmalmen spelade en viktig roll. Bergshanteringen har lämnat spår i form av hyttruiner, gruvschakt, grottor och naturreservat. Lekebergs största tillgång är den fantastiska naturen som ger möjlighet till ett rikt friluftsliv med badsjöar och vandringsleder. Lekeberg har en av Sveriges äldsta nationalparker, Garphyttans nationalpark. Dessutom finns det ett stort antal olika naturreservat.

Riseberga klosterruin, känt från Jan Guillous böcker om Arn Magnusson, är troligen anlagt i början av 1200-talet. År 1341 satte Ulf Gudmarsson och Birgitta Birgersdotter, Heliga Birgitta, sin dotter Ingeborg som novis i Riseberga. Västerås Riksdag 1527 drog in alla kloster men nunnor fanns kvar i Riseberga ända fram till ca 1560.

Den välbevarade och unika bebyggelsen i byn Lekhyttan, är klassad som kulturhistoriskt värdefull miljö. I byn ligger Hallagården med museum, utställningshall, servering och butiker. Även bed & breakfast.

I kanten av Fjugesta ligger Sannabadet med 50 meters-bassäng, en mindre bassäng med vattenrutschbanor och en grund pool för de minsta. Även camping.

Dela:

SCR
Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!