Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 101 st

Mjölby

Mjölby är kommunens huvudort och var från början en kvarnby. Då järnvägen kom 1873 började den lilla byn växa och är nu en välkänd knutpunkt längs stambanan. Staden är trivsam och har småstadens goda sidor med närhet till ett rikt handelsutbud, stora grönområden och här finns inte en enda parkeringsmätare men ändå gott om parkeringsplatser. Det nybyggda Lundbybadet stod färdigt i våras, med simträning och äventyrsbad. Näringslivet är kraftfullt och här finns flera stora och expanderande företag.

Sevärdheterna är Hembygdsmuseet som ligger vackert på en ö i Svartån. Skånska Lasses hus, där visdiktaren och bondkomikern bodde. Kungshöga gravfält som är från äldre järnåldern. Skogssjöområdet, som är ett naturreservat med motionsspår, badsjö och servering. På vägen mot Skänninge kan man beskåda Högbysten, en runsten som anses som en av de märkligaste i landet.

Skänninge är den medeltida staden som ligger 8 km från Mjölby. Redan på 1100-talet fanns här två kyrkor och var en viktig handelsplats. Staden var också en viktig mötesplats för både kyrkliga och profana sammankomster. Här fanns två kloster, hospital och mynthus. Fortfarande bedrivs årliga marknader som Skänninge Marken och Skeninge Medeltidsmarknad. Staden är idyllisk med låga trähus och flera museer. I Rådhuset finns en utställning med de senaste fynden från de fleråriga utgrävningarna som varit i staden. Vårfrukyrkan från 1300 vakar mäktigt över det lilla torget.

Bjälbo, 5 km utanför Skänninge, var Folkungaättens stamgods och här föddes Birger jarl. Än idag kan man besöka ättens försvarstorn som idag kvarstår i det mäktiga kyrktornet. Invid kyrkan står två runstenar. Andra sevärdheter i närheten av Skänninge är kvarnbyn Öjebro, som till skillnad från Mjölby har kvar sin bykänsla. Här finns också en stenvalsvbro från 1797 som inte har förändrats och anses därför som unik. Ett par kilometer utanför Skänninge ligger Lunds Backe som inte bara är en gravplats med drygt 180 fornlämningar från tidig järnålder. Platsen är också omspunnen med mycken mystik och kan också ha varit en kalender.

Mantorp är den tredje tätorten i kommunen och här är det Mantorp-travet och Mantorp Park med sina racing tävlingar som dominerar. I Väderstad är det inte långt till fågelsjön Tåkern med flera besöksområden med fågeltorn. I hela området finns det flera vackra kyrkor att besöka och det anses också som ett av de runstenstätaste i landet.

Dela:

Sommarhagen banner
SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!