Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 106 st

Nacka

Skicka e-post

Nacka Kommun

08-718 80 60

Forum Nacka, Värmdöv 191
131 04 Nacka

Nacka – där storstad och skärgård möts

Står du på Skeppsbron i Stockholms innerstad och blickar österut kan du se rätt in i Nacka. Från södra Djurgården är det bara ett stenkast över vattnet till vår historia och vackra natur. Nacka är med andra ord nära. Det är lätt att ta sig hit, antingen du kommer per båt, bil, buss, tåg eller på cykel, eller rent av till fots.

Nacka har 85 km kuststräcka och ca 20 öar och 38 insjöar. Med sina sandstränder och klippbad gör detta Nacka till ett populärt utflyktsmål sommartid.

Redan under 1600-talet började välbärgade borgare och adelsfamiljer i Stockholm hålla sig med sommarställen utanför den centrala staden. När Saltsjöbanan invigdes vid slutet på 1800-talet krympte de stora avstånden och det tidigare avlägsna Saltsjöbaden blev en populär bad- och utflyktsort. Villasamhällen växte upp längs järnvägsbanan och flera industrier etablerade sig i området. Efter hand blev det även vanligare med sommarställen för de lägre samhällsklasserna.

Fortfarande i mitten av 1900-talet dominerades bebyggelsen i Nacka av villor; allt från praktfulla högreståndsvillor ritade av namnkunniga arkitekter, till enklare hus. Idag är Nacka en av Storstockholms mest växande regioner, men med bibehållen känsla av småstadsidyll.

Från Grand Hôtel i Saltsjöbaden till vandrarhemmet i Velamsund, från smörgåsbordens överflöd till stillheten i en japansk teceremoni eller den rena klangen från klockan som ringer till morgonbön. Att vistas i Nacka bjuder på många varierande upplevelser och intryck. Offentliga konstverk, hembygdsmuseum, konsthall och ateljéer är några av de sevärdheter kommunen kan erbjuda. Och tillfällen till sköna fikapauser finns det gott om!

Dela:

SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget
Vikingaliv
Vidbynäs Gård

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!