Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 070 st

Nynäshamn

Strax söder om Stockholm, på Södertörns sydspets omgiven av Östersjön, ligger Nynäshamn med sin vackra natur. I de norra delarna traditionsrik kulturbygd, i de södra delarna skärgård. Det finns ca 1000 km kust i Nynäshamn. I siffran ingår de 1852 öarna vars sammanlagda omkrets är 522 km. Inemot 25000 människor bor här, bara minuter från Stockholms city, men ändå långt från stress och trängsel.

En titt på kartan visar att Nynäshamns kommun ligger som en halvö, omgärdat av vatten och med djupa vikar som borrar sig in i landet. Här finns fantastiska badplatser med sandstränder eller häftiga hoppklippor, men naturen skapar även förutsättningar för ett mycket rikt fiskbestånd av bl.a. lax, öring och gädda. Farvattnen kring Nynäshamn har sedan urminnes tider korsats av sjöfararna. Idag gör toppenfina gästhamnar och naturhamnar södra skärgården till ett paradis för fritidsbåtar. Fiskehamnen i Nynäshamn är en central plats för alla som vill ut i skärgården. Därifrån går Waxholmsbåtarnas reguljära turer till underbara öar i närheten.

Vattnen kring Nynäshamn är perfekta för all vattensport. Varför inte prova paddling, vrakdykning, havsfiske eller vågsurfing?

Nynäshamn med sin rika och omväxlande natur har mycket att erbjuda friluftsälskaren. Här finns stora möjligheter till minnesvärda naturupplevelser.
Kom närmare naturen under en vandring på den fagra Sörmlandsleden eller en cykeltur längs de vackra småvägarna. Om du är intresserad av svampar och bär, så kan du lätt fylla korgen med allehanda skogens läckerheter. Chansen att stöta på vilt är också stor. I Nynäshamns kommun är det nämligen gott om älg, rådjur och vildsvin!

Runstenar, gravhögar, borgruiner och kyrkor från medeltiden ger vittnesbörd om en rik kulturbygd ända från stenåldern. I Nynäshamns kommun finns mer än 200 fornlämningar och Sorunda är ett av de mest runstensrika områdena i landet!

Levande traditioner är främst märkbara i den vackra Sorundabygden där det finns gott om Konst- och hantverksgårdar, medeltida kyrkor och hembygdsföreningar som håller traditionerna vid liv.
Många kända svenska författare har funnit inspiration i den rika och omväxlande kulturbygden. August Strindberg, Moa Martinson, Ivar Lo Johansson och Lars Widding är några av dem som bott i bygden och låtit den ge inspiration till välkända verk.

I Nynäshamn är vi på gränsen till bortskämda!
Här finns ett otroligt utbud av aktiviteter och upplevelser. Varför inte passa på att prova på Vilda Västernridning hos Cowboy Dreams, fiskesafari med Nynäshamns fiskeguider, golf på vackra Körunda eller vågsurfing på Torö.

Oavsett vad du gör kommer du att åka hem många upplevelser rikare. Frihet att utvecklas!

Vägbeskrivning
Nynäshamn ligger vid kusten, ca 6 mil söder om Stockholm.
Väg 73 går mellan Stockholm och Nynäshamn och väg 225 mellan Södertälje och Nynäshamn.
SL:s pendeltåg trafikerar Stockholm-Nynäshamn och SL buss Södertälje-Nynäshamn.
Färjor går mellan Nynäshamn och Visby på Gotland samt Gdansk i Polen.

Dela:

SCR
The Viking Museum
Vidbynäs Gård

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!