Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 074 st

Robertsfors

Centralorten Robertsfors är en gammal bruksort som idag har en högt utvecklad verkstadsindustri. Här finns flera världsledande industriföretag inom högtrycksteknologin, bl a tillverkning av mycket hårda syntetiska keramiska material för industriellt bruk, verktygstillverkning, gjuteri mm.

En rik historia
Robertsfors har en lång historia. Den första industriella verksamheten (en masugn) startades redan i mitten av 1700-talet och lade grunden till Robertsfors välbevarade bruksmiljö. Historien kan beses på Bruksmuseet.

Ratan, en liten idyllisk by vid kusten, rymmer mycken spännande historia. Ratan är klassad som "riksintresse" av tre olika anledningar. 1.Under 1600- och 1700-talen kallades Ratan för "Norrlands hamn". Ratan var då tull- och stapelhamn och obligatorisk hamn för alla fartyg som hade gods till hamnar norr om Ratan. 2. Landhöjningen efter inlandsisen har sedan mitten av 1700-talet mätts i Ratan, och gör så även i dag. Vattenståndsmärken och två s k "mareografer" påminner om landhöjningen. 3. Det tredje "riksintresset" avser Sveriges senaste krigsslag på svensk mark. Slaget i Ratan den 20 augusti 1809 avslutade kriget mot ryssarna, och ledde till att vi förlorade Finland till Ryssland. År 2009 kommer 200 år av fred (unikt) i Sverige att uppmärksammas bl a i Ratan. Såväl sjöfartsepoken som landhöjningen och krigsslaget visas och berättas i "Kulturum Ratan" i den f d Tullgården som också innehåller restaurang/café.

Gumboda hed är en annan historisk plats. Där övades indelta soldater från hela Västerbottens län under primitiva former ända från 30-åriga krigets slut, 1649 fram till 1897. Husgrunder och skyltar berättar platsens historia. Idag används Gumboda hed som festplats, bl a ordnas en årlig countryfestival första helgen i juli månad.

Golf, ost, sol, bad och mycket mer...
Den långa kuststräckan inbjuder till sol och bad vid fina sandstränder, vindsurfing, båtsport och fiske. Ett bra sportfiske finns även i den forsande Rickleån. Ån är lättillgänglig och att vandra längs ån på den s k ”Flottarstigen” är en härlig naturupplevelse. Vid Rickleåns forsar i Överklinten ligger kvarnhotellet, en renoverad f.d. kvarn som idag inbjuder med utsökt mat, fina rum och fiskemöjligheter direkt utanför dörren. Hos kvarnhotellet kan man också boka en tur på närliggande Hemsjön med Sveriges säkerligen enda hästdrivna flotte.

När du är här är du också i hjärtat av ”Ostriket”, den välkända västerbottensostens ursprung. I Ånäset lagras mer än 100.000 ostar, ett imponerade lager som kan beses genom ett besök på ”Ostens lager”. Inom ostriket finns ett 20-tal intressanta besöksmål , restauranger, hantverkare osv. Kommunen har flera duktiga konsthantverkare, bl a keramiker, trä- och textilkonstnärer.

Bra boende finns i form av hotell, vandrarhem, camping och stugor. I anslutning till Lufta camping i Ånäset finns ett tempererat friluftbad med pooler och vattenrutschbanor.

Robertsfors har en fin 18-håls golfbana i parkmiljö i anslutning till ortens gamla bruksmiljö med museum, lokstall och arbetarbostäder mm. I Bygdeå finns en av länets äldsta kyrkor, från 1500-talet.

För den idrottsintresserade finns fina löp- och skidspår, 25 mil skoterleder, sporthallar och fotbollsplaner, skjutbanor etc.

Vägbeskrivning
Robertsfors kommun ligger vid Västerbottenskusten mellan Umeå och Skellefteå och med väg E4 som pulsåder genom kommunen. Centralorten Robertsfors ligger 5 km väster om E4:an, avfart vid Sikeå.

Dela:

SCR
Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!