Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 095 st

Skellefteå

Skellefteå är en fantastisk stad som bjuder på fler upplevelser, smaker och arrangemang än du kan hinna med. Äventyrliga utflykter i skärgård och på landsbygd. Västerbottniska smaker från lokala producenter och gårdar. Skellefteå har verkligen någonting för alla, kultur, sevärdheter, sport, natur, kust och skärgård - allt inom samma bygd. Vill du gå en lång promenad i skogen för att sedan inom 10 minuter finna dig i centrum för en måltid med din vän på en restaurang med lokala produkter?
Vare sig du längtar efter stadens puls, mysiga familjeaktiviteter eller storslagna
naturupplevelser så har vi något riktigt bra att erbjuda dig.

Vandra i Skellefteå

Perfekta vandringsleder för dig som vill vandra med kompisgäng eller med familjen.
Oavsett om du vill vandra stadsnära eller längst kusten, i 30 minuter eller flera dagar, så kan du hitta din ultimata vandring här i Skellefteå. I vår utförliga vandringsguide hjälper vi dig planera din vandring i förväg så att du kan drömma om och planera ditt vandringsäventyr i förväg. Välkommen ut i Skellefteås underbara naturliv!

Cykla i Skellefteå
Det finns massor att se och uppleva från cykelsadeln i Skellefteå. Skellefteå Bike Arena som ligger endast 5 minuter från stadens centrum, samt Bygdsiljum Bike Park med liftburen downhillcykling är givna tips för den som älskar fart och utmaningar. Men det finns också massor för stig- och landsvägscyklisten med upplevelser kring t.ex. Lövånger och Burträsk.

Skellefteå Kust och Skärgård
Höga klippor och djupa vikar karaktäriserar vår del av Bottenviken. På flera platser kan du få känslan av att vara i det yttersta havsbandet trots att du står kvar på fastlandet.
Skellefteå kommun har landets längsta kuststräcka på 531 km och tack vare att ett flertal älvar rinner ut i havet finns det många naturliga små stränder och hamnar längs kusten. Ett paradis för dig som vill upptäcka vår fina skärgård helt enkelt!

Paddla kajak och kanot i Skellefteå
I Skellefteå med omnejd finns många fina vatten att paddla kajak och kanot i – både lugna och vilda, för så väl nybörjaren som den erfarne. Kågefjärden, Burviksfjärden, Buskösundet och Finnforsån är några exempel på lämpliga vatten. Här nedan hittar du så väl uthyrare som lämpliga och graderade turer av olika längd.

Badplatser
Sommaren och värmen är här, och du vill veta var badplatserna finns i Skellefteå. Sjöbad, havsbad, tempererade utebad, centralt belägna badplatser, mysiga stränder ute i byarna, långgrunda havsbad – ja det mesta finns bland Skellefteås 1500 sjöar, 5 älvar och 400 kilometer kustremsa.

Fiske

Lättillgängliga fiskevatten. I Skellefteå finns fantastiska möjligheter till fiske i våra fem älvar, de hundratals sjöarna och i havet. För dig som vill anta utmaningen att fånga en riktig drömfisk står ett besök till Byskeälven högt på listan då det är en av Sveriges bästa laxälvar som lockar laxfiskare från hela landet.
Om gädda är det du är på jakt efter finns hundratals sjöar runt om i hela kommunen där gäddfisket håller hög klass. Vill du fånga den mytomspunna gösen är det till sjöarna i Bureälvens vattensystem du ska bege dig. Men om du är i centrala Skellefteå och vill testa fiskelyckan är möjligheten ändå nära då Skellefteälven erbjuder ett bra fiske efter både havsöring, lax, gädda, harr och abborre. Perfekt för den som söker en stadsnära fiskeupplevelse.

Längdskidor

Skellefteå erbjuder ett av Sveriges bästa längdskidsystem på Vitberget för de som vill åka längdskidor. Där finns ett brett utbud av såväl lättåkta slingor som riktigt tuffa och kuperade skidspår för de som tränar hårt och tävlar. Dessutom så finns ytterligare ett 30-tal föreningsdrivna längdskidspår runt om i kommunen vilket ger alla i kommunen möjlighet att åka skidor regelbundet.

Norrsken

Norrsken upplever du bäst där det är som mörkast. Alltså, så långt bort från civilisationens ”ljusföroreningar” som möjligt. Dessutom är det förstås bra om landskapet är öppet. Men det går faktiskt att se norrsken mitt i centrala Skellefteå, om förhållandena är rätt! Norrsken syns inte varje kväll, och när det förekommer kan det vara svagt (eller för molnigt för att det ska vara synligt). Men det behöver inte vara svårt att veta när och var norrskenet kommer dyka upp. Det finns flera appar som kan berätta för dig när chansen är störst att se norrsken.

Guide till Skellefteå centrum

Välkommen till Skellefteå centrum, en levande stadskärna med fantastisk shopping och en rik historia. Här finns mycket att se och uppleva för dig som besöker oss. För dig som har en stund över och vill promenera kan vi varmt rekommendera att gå någon av våra
stadsvandringar där du, med hjälp av våra textade guider nedan, själv kan upptäcka
spännande historik och detaljer om vår stad.

Nordanå

Nordanå är ett naturskönt kultur- och friluftsområde nära centrum i Skellefteå. Området har en lång historia, bland annat har det fungerat som marknads- och exercisplats. Den
kuperade terrängen, de kulturhistoriska byggnaderna, fågeldammarna och närheten till
Skellefteälven ger parken en mycket speciell karaktär. I dag används Nordanåområdet till en mängd olika aktiviteter, bland annat hålls här festivaler, sommarteater och julmarknad. Det finns även en stor nybyggd lekpark för barn i alla åldrar.


Burträsk

För de flesta är Burträsk lika med Västerbottensost och i samhällets gemytliga centrum har den världsberömda osten självklart fått ett eget besökscenter. Men Burträskbygden erbjuder också en mängd andra upplevelser med naturnära aktiviteter året runt, som
familjeskidåkning i Bygdsiljumsbacken eller ett dopp i Burträsket, Västerbottens största sjö med länets längsta sandstrand.

Lövånger
Kultur, historia, Bjuröklubb och lugnet är något som lockar besökare till havsnära Lövånger. Här hittar du en av Sveriges äldsta bevarade kyrkstäder med anor från 1600-talet. Ute på Bjuröklubb kan du i stillhet njuta av utsikten från fyrplatsen; de vackra vyerna och Bottenvikens vågor som slår in över klipphällorna som kan berätta hundraåriga historier.

Byske

Laxfisket i Byskeälven och Byske Havsbads femstjärniga camping är det som framförallt
lockar besökare till Byske. Men här finns någonting för alla, från fiskeentusiaster till
barnfamiljen. Från naturupplevelser i skärgården och skogen, till actionfyllda aktiviteter som paintball och racingevent. För de avkopplande pauserna mellan alla upplevelser kan vi varmt rekommendera något av Byskes mysiga sommarcaféer.

Bureå
Bureås närhet till vatten ger många anledningar till ett besök. Bureälven, Bottenviken och
Bureås omgivningar erbjuder en mångfald av upplevelser. Fiske, havsbad, naturpromenader, shopping i gårdsbutiker, historiska vandringar och båtliv är några exempel. För den som vill stanna en natt erbjuder Bureå camping fridfull miljö (och en av världens största LEGO-samlingar) med sitt läge vid älven och promenadavstånd in till service i centrum.

Jörn
Jörn har alltid haft otämjd vildmark att bjuda på och idag hittar du i omgivningarna ett brett urval av vildmarksaktiviteter. Skidanläggningen Storklinta har länge varit ett populärt besöksmål. Jörn erbjuder även guidade skoterturer, älgsafari, hundspann och många andra aktiviteter med naturnära känsla. Exklusivt boende finns på nyöppnade Jörn Experience Hotel med ett genomgående hållbarhetstänk.

Dela:

SCR
Snälltåget

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!