Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 576 st

Skinnskatteberg

Kulturkommunen i Bergslagen
Vår rikedom är historia, kultur, natur och upplevelser. Hela trakten bär spår av järnhanteringstiden, med gruvhål, hyttlämningar och smedjor. I Riddarhyttan ägde den mesta malmbrytningen rum och där finns gott om gruvhål och några lavar står ännu kvar. Lienshyttan är öppen för besök. Röda Jorden är Sveriges äldsta järnframställningsplats, där är aktiviteter några gånger årligen, annars kan man besöka området på egen hand. Våra herrgårdar är även de minnen från storhetstiden. Färna och Karmansbo herrgårdar är numera konferensanläggningar och Skinnskattebergs herrgård inrymmer Sveriges lantbruksuninversitet Skogsmästarskolan. Karmansbo smedja är öppen för visning och varje år på Järnets dag snurrar vattenhjulen och smedjan är igång.

Kulturen finns i många former, vår folkhögskola har t ex en estetlinje. Kulturskolan är aktiv och det anordnas ett flertal evenemang i vårt nya Kulturhus. Musikföreningarna anordnar även de konserter. Årligen i försommartid är det Körstämma, då sjunger tusentalet körsångare på Herrgårdsängen i Skinnskatteberg. I Riddarhyttan finns en teaterförening och ett teaterföretag. Galleri Astley i Uttersberg konstmuseum och galleri i världsklass lockar 100 000 besökare årligen.

Naturen bjuder bär-och svampskogar och rekreationsmöjligheter efter vandringslederna Bruksleden och pilgrimsleden Romboleden. Vi har 244 sjöar och vattendrag, de flesta är tillgängliga för bad och fiske. Ett 40-tal sjöar har ädelfisk. Tio naturreservat, alla med olika karaktär finns i vårt område.

Upplevelser kan man få dels av naturen och även av t ex ridning på Fors gård, älg-och vargsafari med Marcus i Kolarbyn, där kan man även övernatta i Sveriges primitivaste vandrarhem. Andra typer av äventyr vi kan erbjuda är bl a cross-cart, spa och guldvaskning.

Dela:

SCR

© Trido AB 1997-2022
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!