Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 076 st

Svedala

Just här, där slätten övergår i ett sjö- och backlandskap och storstadspulsen mattas av en smula - ligger Svedala kommun, en plats för upplevelser mitt i Öresundsregionen. Mjukt böljande backar och buktande dalar omsluter idylliska sjöar och bokskogar. Möjligheterna till ett varierat friluftsliv och rekreation är många. Väderkvarnarna i Aggarp och Skabersjö är välkända siluetter i landskapsbilden och de många slotten ger kulturlandskapet sin speciella karaktär. Vi bor och trivs i Svedala. Du är också välkommen!

Svedala, en expansiv kommun på historisk mark
Historiska platser berättar att denna plats attraherat människor sedan forntiden. Idag är det upplevelser och ett aktivt kulturliv, rekreation i Bokskogen och sjöarnas fågelliv som lockar, liksom ett varierat näringsliv och goda kommunikationer med bland annat Malmö Airport.

Svedala – storstadsnära med småstadens fördelar
Med Sturups flygplats inom kommungränsen är Svedala tätort strategiskt belägen, just där E65 och väg 108 korsas. I Svedala, ”staden på landet” hittar du varierad shopping och caféer längs gågatan och vid de båda torgen. Pågatågsstationen i Svedala centrum och direkttåg från Köpenhamn bidrar till känslan av storstadsregion med småstadens fördelar.

Av kommunens 19000 invånare bor ca 9000 i Svedala. Svedala är en expansiv kommun där inflyttning till nya bostadsområden är stadig. Bygden är levande, med ett aktivt föreingsliv och flera årligen återkommande evenemang som t ex Svedala marknad första helgen efter midsommar. Då är butiker, restauranger och caféer öppna och det bjuds på musik och annan underhållning. På julskyltningssöndagen 1:a advent, hålls en attraktiv julmarknad med hantverkare, musik, dans kring granen och julskyltade butiker i centrala Svedala. I mitten av juli infaller årets stora musikhändelse vid Svedala friluftsbad, Sommarrock i Svedala. Evenemanget lockar flera av Sveriges stora artister och arrangeras av den ideella föreningen S.M.U.R.F.

Tegeltillverkning och sockerbruk
Tegeltillverkning och det faktum att det var i Svedala som nordens enda tegelmästarskola låg präglar både den äldre bebyggelsen och det som byggs idag. Tegelbruksområdet heter Svedalas helt nya stadsdel! Vid lokaltågstationen står den gamla stationsbyggnaden kvar som ett stolt minne från 1870-talet då järnvägen kom till Svedala. Med järnvägen följde ett industriellt uppsving. Socker- och tegelbruk samt tillverkning av jordbruksmaskiner gjorde att hjulen började snurra allt snabbare. Idag har vi ett differentierat näringsliv med Sandvik Rock Processing AB (f d Svedala Arbrå) som det största företaget. Här tillverkas kross och sorteringssystem till vägbyggen och gruvor över hela världen.

Bed and breakfast och hotell
Möjligheter till övernattning är många i Svedala kommun bl a kring Malmö Airport men också på flera andra ställen på landsbygden. Fritidsbad finns i Svedala och Bara samt i den naturliga Pude sjö nära Hyby kyrka.

Golf
Bokskogens golfklubb erbjuder en bedövande vacker 2x18 hålsbana och Sturup Park golfklubb har en 9-hålsbana alldeles intill flygplatsen. Nyöppnade PGA of Sweden national Golf Resort ligger mellan Torup och Bara alldeles intill Torups rekreationsområde och Bokskogen.

Kultur, natur, rekreation och historia
I Torups rekreationsområde, mitt i bokskogen finns motionsslingor, dusch och bastu, Statarmuseet och Skolmuseet, golfbanor, caféer och Torups slott där parken ’är öppen året om. Torup är ett av Skånes bäst bevarade renässansslott. I Svedala kommun finns också ett stort antal privatägda slott och herresäten.

Fornminnen och kyrkor
Lindholmens borg, vid Börringesjöns nordvästra strand har stolta anor. Härifrån styrde unionsdrottningen Margareta I, ”Kung Byxlös”, de nordiska länderna i slutet av 1300-talet. Idag finns endast borgkullen kvar och man kan ana vallgravarna under gräsets gröna matta.

Svedala är kommunen med ovanligt många kyrkor, flera med anor från medeltiden. Törringe kyrka omgärdas av en medeltida ringmur som har sina äldsta delar från 1100-talet. Vapenhuset kom till på senare delen av medeltiden tillsammans med det trappgavlade västtornet. Kyrkans valv är från 1400-talet.

Dela:

SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!