Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 075 st

Tanum

Tanums kommun beskrivs ofta som ett Bohuslän i miniatyr. Uttrycket syftar inte på storleken utan istället på det faktum att kommunen inom sina gränser rymmer alla de olika naturtyper som Bohuslän kan visa upp. Tanum har därigenom en omväxlande och rik naturmiljö; kustbygd och fjälltrakter, tätbefolkad åkerbygd och öde skogsmarker, brusande hav och stilla skogssjöar, djupa fjordar och mjuka sandstränder...

Här finns 350 öar varav 24 är bebodda. Tanum är en landsbygdskommun med många små tätorter spridda över en stor yta. Kommunens centralort är Tanumshede och andra stora orter är Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Havstenssund, Rabbalshede och Östad. I kommunen bor drygt 12.000 människor året runt.

Hällristningarna i Tanums kommun utgör ett fascinerande bildarkiv från bronsåldern med hittills mer än 1 500 kända ristningslokaler med tillsammans 10 000-tals figurer. 1994 fördes Tanums hällristningar upp på Unesco:s världsarvslista och Världsarvskommitténs motivering lyder: ”Tanums hällristningsområde är ett enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Motivens variationsrikedom är en unik vittnesbörd om livet under europeisk bronsålder. Samspelet mellan kontinuerliga bosättningen och markanvändningen, såsom den avspeglas i hällristningarna, gravfälten och landskapet, gör Tanumsområdet till ett enastående exempel på hur kontinuerlig mänsklig bosättning under åtta tusen år”

Ett karaktärsdrag för Tanums kommun är de många konstnärerna som bor och verkar här. Ett 40-tal konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer och verkstäder under påskhelgens Kvirr- Konstvandring i Ranrike. Under resten av året har Gerlesborgsskolan omfattande kursverksamhet inom konst, musik och litteratur. Året runt, med en tyngdpunkt på sommaren, kan man uppleva många kulturella aktiviteter och evenemang, på många platser runt om i hela kommunen.

Under sommaren är utbudet av nöjesaktiviteter enormt stortDet kryllar av restauranger och kaféer så det saknas inte möjligheter till variation. Du är väl medveten om att komma till Norra Bohuslän är som att komma rakt in i havets eget skafferi oavsett årstid. Ett kärt och vanligt nöje är att studera och vara en del av det rika ”brygglivet” i våra större gästhamnar; Resö, Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund och Havstenssund.

Vägbeskrivning
Tanum ligger strategisk mitt emellan Oslo och Göteborg med E6 som kommunikationspulsåder.

Dela:

SCR
Snälltåget
MTRX 20

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!