Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 058 st

Valdemarsvik

En stad förknippad med vatten. Här finns de sägenomspunna Gryts- och Tjusts skärgårdar med den gamla sälfångarön Harstena, fiskehamnen Fyrudden, den tidiga handelssjöfartens Skeppsgården och Valdemarsviken – ostkustens enda fjord. Valdemarsviks kommun har dessutom en nästan 700 km lång strandlinje och tillsammans med många insjöar, gör den att mer än hälften av kommunens yta är vatten. Vatten för bad, fiske och båtturer. För den som inte är intresserad av sjön och båtliv finns naturskyddsområden med sällsynta växter och fåglar, öppen åkermark, blomsterängar och djupa skogar med bär, svamp och vilda djur.

Som besökare har du ett varierat utbud av boende att välja bland. Välj mellan hotell, bed & breakfast, vandrarhem, camping, stugor, rum och turistlägenheter. Du kan bo i någon av tätorterna eller med naturen och havet runt knuten. Kommer du båtvägen är gästhamnen i Valdemarsvik belägen mitt i centrum med gångavstånd till all service. Öster om Gryt finns Fyruddens gästhamn med affär och restaurang. Gryts Varv vid Hummelvik, söder om Gryt, är en välutrustad marina och gästhamn med restaurang och hotell. Även på ön Harstena finns en gästhamn med storsopmaja, kiosk, bageri och restaurang.

Valdemarsvik erbjuder många möjligheter till rekreation för den som vill röra på sig. I Gryt finns en golfbana och mellan Valdemarsvik och Gusum är den gamla smalspåriga järnvägen förvandlad till en vacker cykelväg. På öar och fastland finns flera inbjudande naturreservat för långa innehållsrika naturupplevelser. För den riktigt vandringslystne går 196 kilometer av Östgötaleden genom kommunen. Här finns fina kanotvatten, eller varför inte låta sig bäras på hästrygg genom landskapet?

I den gamla bruksorten Gusum tillverkar man mässing sedan 1661. Här finns ett bruksmuseum som bl.a. berättar om mässings- och blixtlås-tillverkning förr - bara några av tusentals olika produkter som Gusums Bruk tillverkade. I Glashyttan, mitt i Gusums centrum, ligger den, numera avlidne, men internationellt erkända glaskonstnären, skulptören och målaren Milan Wobrubas ateljé. Här får besökaren möjlighet att vara med om glasblåsning och framställning av konstglas.

Dela:

SCR

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!