Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 069 st

Ystad

Gamla Stan?
Ja, i Ystad! Folk utifrån häpnar. Hur kan en småstad ha mer än trehundra korsvirkeshus? Förklaringen är enkel: När andra rev, bevarade Ystad. Och det är typiskt för hur vi tänker i den här stan. Vi månar om den levande småstaden. Om dess charm och äkthet. Om det vitala kulturlivet. Om den starka småföretagartraditionen. Om det rika utbudet av service och butiker. Och om närheten mellan människorna. Vi vill känna våra grannar, heja på varandra på stan och mötas av en igenkännande blick på Posten. Vi månar helt enkelt om trivseln. Något som knappast är häpnadsväckande. Men ovanligt.

Rivieran?
Ja i Ystad! Kom i november. När det är högsäsong för regn och rusk. När de riktiga höststormarna drar in. Kom då och ta en promenad längs Ystads sandstrand. Det låter kanske befängt, men du kommer att må förbluffande väl. Efteråt, det vill säga. Naturligtvis är du välkommen annars också. Vår sandstrand är en året-runt-upplevelse. Fyra mil lång och på sina ställen tvåhundra meter bred kan stranden utan problem tävla med de finaste i världen. Njut av ensligheten vid Hammars backar och Sandhammaren. Kasta kläderna vid Hagestad naturistbad. Och vill du ha sommarvimmel a la Rivieran, bege dig till Sandskogens närmast exotiska strand. Låt oss passa på att avliva myten om det kalla badvattnet. Klimatet är måhända inte medelhavsmässigt. Men när det är fint i Ystad, då är det fantastiskt.

Stonhenge?
Ja, i Ystad! Mystiken ligger tät vid Ales Stenar. En legend talar om en begravd jätte som än idag hörs bullra om nätterna. En annan berättar om en ohelig biskopsgrav. Måhända restes de 58 stenblocken för tusen år sedan för att hylla en vikingahövding. Kanske är det istället en betydligt äldre kultplats från bronsåldern. Eller ett instrument fär tidmätning och astronomiska observationer. Ingen vet. Däremot vet vi att människor samlats här sedan sekler tillbaka. Och så än idag. Runt om i kommunen finns femton lokala byalag som i närdemokratisk anda tar upp stora och små angelägenheter. Ystad-modellen har blivit ett begrepp. Gräsrotsengagemanget är stort. Det blir så när människor märker att de styrande lyssnar och att man faktiskt kan påverka. Det är inget mystiskt med det. Det är Ystad.

La Scala?
Ja, i Ystad! Ystadborna är ett sant kulturfolk. Hur förklarar man annars traktens väldiga utbud av teater, musik och konst? Inte nog med att här finns en makalös teater, ett museum i gråbrödraklostret och ett konstmuseum utöver det vanliga. Hela kommunen vimlar också av gallerier, konsthantverkare, orkestrar, körer etc. Stadens entusiastiska teaterdirektör konstaterar: Här finns ett så rikt kulturliv att jag inte begriper hur människorna räcker till.
Varför inte nämna Opera i Ystads Mozartsatsning som i år ger Figaros Bröllop, Ystads Stående Teatersällskaps "Kvällsflörten - en fräck komede" och Familjeteatern som ger "Pippi Långstrump". Så kulturen här nere inte bara lever. Den mår dessutom oförskämt bra.

Dela:

SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!