Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 336 st

Glasriket i Småland

I Glasriket har det tillverkats munblåst glas sedan 1742. Tillsammans med glasblåsarna utmanar formgivarna ständigt glasets möjligheter och många glasblåsartekniker har experimenterats fram i de småländska hyttorna. Idag möter du som besökare både bruksglas och konstglas i världsklass och du är välkommen ända fram till glasugnarna för att se när det skapas!

Till Glasriket i Småland kommer en miljon besökare varje år. Många återvänder gång på gång, att se glas bli till tröttnar man aldrig på. Men även utanför glashyttornas värme finns mycket att uppleva. Här hittar du såväl kulturhistoria, mängder av naturupplevelser samt ett stort utbud av shopping och övriga aktiviteter. Varför inte fiska i någon av de många sjöarna, cykla på en av de gamla banvallarna, testa norra Europas längsta zipline eller ta en kurs för att själv lära dig grunderna i glasblåsning.

Hyttsill
Hyttsill är en populär tradition med anor i Glasriket. När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i glashyttorna. Kocken har bland annat stekt saltsill i kylröret - där glaset tidigare på dagen långsamt fick svalna. Hyttsillskvällarna har sitt ursprung från tiden när glashyttan också var bygdens samlingspunkt. Numer kan besökare njuta av den unika atmosfären och maten som tillreds på klassiskt vis. Självklart blir det även musikunderhållning och glasblåsaruppvisning. Låt väl smaka på Glasrikets "nationalrätt"!

Glasriket Pass
Glasriket pass är förmånskortet i Glasriket som ger dig rabatt på din glasshopping. Håll dessutom utkik efter rabatter och erbjudanden på plats i butikerna. Passet kan köpas direkt på glasbruken.

Dela:

Skansen
Trillevallens Högfjällshotell
Körunda Golf & Konferenshotell
Kustvägen
Sommarbanner Snälltåget
Äventyrsbanan Stockholm

© Trido AB 1997-2020
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!