Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 539 st

Törneby Herrgård

Den smala Kalmarslätten mellan Sundet och skogsbygden i stadens närhet och närliggande socknar är en mycket gammal jordbruksbygd. Där återfinner vi sedan länge ett antal större gårdar, belägna intill ett område fyllt med fornminnesmärken vilket vittnar om bofast befolkning sedan yngre järnåldern. I denna lilla by ägdes under tidig medeltid åtminstone en gård av Nunneklostret i gamla Kalmar och en annan av det s.k. Helgeandshuset, d.v.s. dåtidens sjukhus.

Dessa boplatser blev så småningom ursprunget till godset Stora Törneby, vars grund lades i slutet av
1700-talet av en känd man från den tiden, nämligen "salpetersjuderidirecteuren" Lars Cronstrand.

År 1875 övertas Stora Törneby av löjtnanten Albert Meurling som 1890 låter uppföra den nuvarande huvudbyggnaden på den bevarade grunden från Cronstrands tid, varvid vissa rokokomålningar flyttas från det nuvarande hantverkshuset i Kalmar till Herrgården. Dessa alster har sedermera kommit att hamna på Nordiska museet.

Efter Meurlings mer än 40-åriga tid på Stora Törneby kom en period av täta ägarbyten innan egendomen tillföll Kalmar stad 1937. Godset med ägoområden om ca 300 tunnland, dussinet hästar, 100 nötkreatur och 130 svin, köptes med tanke på en framtida flygplats, köpeskillingen uppgick till 240.000 kr.
Genom ett kontrakt med Kalmar stad den 4 april 1941 erhåller Kungliga Maj:t och Kronan "vederlagsfritt och med full äganderätt" egendomen för att där bygga upp en ny flygflottilj.
Således blev den nuvarande huvudbyggnaden Kungliga Kalmar Flygflottilj F12:s officersmäss mellan åren 1942-1980.

Sedan 1985 har Stora Törneby Herrgård tjänat som hotell och den 1 juni 2003 blev gentlemannen "Sir William" ägare.

Hotellet förenar gammaldags charm med moderna bekvämligheter.
Den mer än 100-åriga byggnaden med sina gamla källarvarv ligger i en stor naturskön park ca 5 km från Kalmar centrum och 400 m från flygterminalen.

Våra 18 rum, varav 5 dubbelrum, är smakfullt inredda och modernt utrustade med dusch, radio, tv och telefon. Här finns också en nyrenoverad relax med bastu, utebad och baravdelning.Stora vackra sällskapsrum samt sammanträdeslokaler med konferensutrustning.

I hotellets herrgårdsmatsal serveras vår hemlagade mat till frukost, lunch och middag. Vi har fullständiga rättigheter. Vår konferensavdelning är komplett utrustad och är inredd med stilfulla möbler.

Dela:

SCR
First Camp

© Trido AB 1997-2022
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!