Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 454 st

Silvermuseet

Silvermuseets historia har sin upprinnelse i det tidiga 1920-talet då Einar Wallquist - en ung, nyutexaminerad provinsialläkare - kom till Arjeplog. Han fängslades snart av trakten och dess befolkning och började tidigt samla föremål i syfte dokumentera Arjeplogs rika kulturhistoria.

Under ”Doktorns” fyrtioåriga tjänstgöring i den vidsträckta fjällsocknen växte sig samlingarna enorma och ett par år efter pensioneringen kunde han öppna sitt Silvermuseum i den forna nomadskolan.

I Silversalen, museets skattkammare, finns den unika samlingen samiskt silver.
Samernas silver glimmar under de blå valven – rikedom och välstånd förborgat i kragar och bälten, kosor, bägare och skedar. Praktfulla silverkragar kröner utställningen som, med sina nära 700 enskilda föremål, är den största i sitt slag.

Mujttalus är ett samiskt uttryck för ”ur minnet”. I Silvermuseets utställning Mujttalus finns det som hört den samiska vardagen till – bruksföremål där man insiktsfullt utnyttjat naturmaterialens förutsättningar och kärleksfullt försett dem med vackra färger och slöjdade detaljer.

I Spår, den förhistoriska utställningen, förmedlas berättelser om liv, insikt och erfarenheter hos de jägare och fiskare som sökte sig hit när inlandsisen dragit sig tillbaka.

Jakten och fisket, liksom jord- och skogsbruk, har i alla tider varit av stor betydelse för Arjeplogsbygdens befolkning. Dessa näringar har naturligtvis också sin givna plats i Silvermuseet, där de visas i återskapade miljöer.

Dela:

SCR
Sommarbanner Snälltåget
Vikingaliv
Äventyrsbanan Stockholm
Snälltåget
Körunda Golf & Konferenshotell
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2023
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!