Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 622 st

Härjedalens Fjällmuseum

En av Sveriges äldsta samlingar i ett av Sveriges modernaste museer!

Museibyggnaden, i säregen Härjedalsstil, reser sig under det mäktiga Funäsdalsberget. Exteriören är nästan lika spännande som interiören. Fjällmuseet är det enda svenska museet som har fått utmärkelsen ”The European Museum of the Year Award”.

Under året visas en ny utställning om häxprocesserna i Sverige. Häxutställningen tar dig med på en resa 333 år tillbaka till en tid där vem som helst när som helst kunde bli anklagad för häxeri och dömas till döden. Här får du veta mer om en av de mörkaste delarna i vår historia, men vi vill också bidra till reflektion över vår tids häxprocesser.

Barnens favorit är den ”Hemliga gången” När du klättrar genom småfolkets värld upp till säterstugan (Lekstugan) förflyttas du 100 år tillbaka i tiden. Här finns sjön, som alltid bjuder på napp! Kor, som behöver mjölkas och barn, som ska skötas medan elden hålls vid liv.

I anslutning till Museet ligger ”Fornminnesparken” som bjuder dig på en vandring mellan hus ända från 1500 talets Härjedalen. Parken är öppen året runt men lever upp under sommarsäsongen med ”Beredskapstid i Fornminnesparken”. Där ordnas spännande aktiviteter och nya utställningar för barn och vuxna. Upplev 1940 talets märkliga kast mellan förnöjsamhet, glädje, sorg och förundran inför den nya tiden.

I Fornminnesparken kan du även besöka Ninas våffelservering där du kan avnjuta härliga frasvåfflor med hjortronsylt och nyvispad grädde, eller om du kommer på rätt dag, smaka en kolbulle i gamla säterstugan från 1600-talet.

Vägbeskrivning
Museet ligger i Funäsdalen efter väg. 84, 150 km från Sveg i landskapet Härjedalen.
Västerut har man 30 km till norska gränsen.

Dela:

Sommarbanner Snälltåget
SCR
Vikingaliv
Äventyrsbanan Stockholm
Snälltåget
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2022
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!