Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 073 st

Fredriksdal museer och trädgårdar

Fredriksdals friluftsmuseum och botaniska trädgård ligger som en oas mitt i Helsingborg. Friluftsmuseet är uppbyggt kring 1700-tals herrgården Fredriksdal med bevarad huvudbyggnad, flyglar och gårdsbyggnader. Herrgården som ramas in av mäktiga lövgångar uppfördes 1787 som sommarbostad åt dykeridirektören Fredrik Wilhelm Cöster. Redan då anlades, helt i enlighet med dåtidens trädgårdsideal, de ännu bevarade historiska trädgårdarna. Köksträdgårdens historia går tillbaka till början av 1800-talet.

De sista privata ägarna var den mycket kulturintresserade konsuln Oscar Trapp och hans hustru Gisela, illustratör och konstnär. Två år efter Oscar Trapps död skänktes hela egendomen 1918 till Helsingborgs stad. De framsynta makarna hade förordnat att godset med sina byggnader, trädgårdar och parker skulle bevaras i sitt gamla skick. Idag är Fredriksdal dessutom Sveriges första KRAV-certifierade friluftsmuseum.

Botanisk trädgård
Donatorerna hade även förordnat att en botanisk trädgård skulle anläggas på Fredriksdal. Riktlinjerna för denna drogs upp redan på 1930-talet. I planen fastställdes att det skulle bli en landskapsbotanisk trädgård för Skånes vilda flora och växtmiljöer. Idag har Fredriksdal Nordens enda landskapsbotaniska trädgård och nyplanteringar pågår fortfarande. Rosenträdgården med sina 450 sorter av gammaldags rosor är en av de förnämsta samlingarna i landet.

Hus och gårdar
På friluftsmuseet hittar man också gamla allmogegårdar från olika delar av Skåne med tillhörande ängar, åkrar och hagar där Fredriksdals husdjur går och betar. Det kacklas och det bräks, det gnäggas och grymtas i stallet och ute på Fredriksdals marker. Blommehönor, Rödkullakor, Linderödsgrisar, Göingegetter, Nordsvenska brukshästar med flera lantraser har sin naturliga del i jordens och markernas brukande.

Stadskvarteren kom till under 1960-talet då flera hus i centrala Helsingborg revs. En del av dessa återuppbyggdes på Fredriksdal och är idag ett kvarter med gemytlig kullerstenscharm. I husen inryms gamla hantverksinteriörer. Hos Hedströms affär kan man fortfarande handla en strut karameller på gammalt vis.

Fredriksdals Trädgårdskafé har en stor, härlig trädgård där man kan hitta en plats i solen eller i trädkronornas skugga. Njuta av nybakat bröd, goda kakor, glass, våfflor eller en lunch. Allt med ekologiska ambitioner och när säsongen tillåter serveras nyskördade grönsaker, örter och frukt direkt från köksträdgården.

Årligen anordnas ett stort antal arrangemang och utställningar på olika teman, där Midsommar, Mikaeli marknad, Rosdagarna, 40-talshelgen och Jul på Fredriksdal är de största och lockar mängder av besökare. Välkommen till Fredriksdal och upptäck hur lustfyllt det kan vara.

Dela:

Sommarbanner Snälltåget
SCR
The Viking Museum
Snälltåget
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!