Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 586 st

Rotundan

Sveriges mest publiktillgängliga museum. Utställningarna ses utifrån, med titthål från olika vinklar. Byggnaden är ett gammal tullhus från 1800-talet.

Rotundan kallas den åttakantiga lilla byggnad på västra sidan av Tullbron vid Kalmarfängelset. Den byggdes 1857 och användes som vaktstuga och övernattningsbostad för brovakten som tog upp bropenningen för att komma in på Kvarnholmen med varor från landsbygden. När avgiften avskaffades i början av 1870-talet kom huset att användas till bårhus och obduktionssal. 1882 övertogs rotundan av källarmästaren Olof Olsson, mer känd under namnet Pin-Olle, som där drev cigarraffär. Femton år senare blev det kiosk som förutom tobak även sålde blommor, frukt och godis. Denna verksamhet upphörde runt 1960. På 1980-talet sattes alla fönster igen men försågs med mindre tittgluggar och där inne fanns det s k nattmuseet som drevs av Kalmar konstmuseum. Efter många år utan verksamhet har byggnaden renoverats och åter nyttjas av Kalmar konstmuseum för mindre utställningar.

För information om aktuella utställningar besök Kalmar konstmuseums hemsida.

Dela:

SCR
Sommarbanner Snälltåget
Vikingaliv
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2022
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!