Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 075 st

Rydals museum

Här byggde Sven Erikson det första spinneriet i Sjuhärad 1853, ett imponerande bygge av gråsten från trakten och gjutjärnspelare från Manchester. Kraften hämtades från Viskan med hjälp av "werldens beste Waterhjul" som den engelske spinnmästaren uttryckte det. Runt fabriken växte brukssamhället upp med arbetarbostäder, minuthandel och skola.

Spinneriproduktionen är ännu igång, liksom nyare textilföretag i den äldre miljön. Även den vackra kraftstationen från 1928 alstrar energi och visas av museets personal. Bomullsrensen har förvandlats till en magnifik utställningshall. Konst- och designutställningar av hög kvalitet avlöser här varandra. I spinnsalen tändes Sveriges första elektriska bågljuslampa 1882. I museet elhistoriska miljö visas bl a en generator från 1896 och en autentisk transformatorstation, som var i bruk så sent som 1994.

I "Tråden som aldrig brast" möter du bl a hemväverskan och vävnadsförläggaren i sceniskt uppbyggda miljöer. Välkommen att sitta ner i skolsalen från 1925 eller i styrelserummet - hos oss är det tillåtet att även känna på historien. Utställningen slutar i nutiden med aktuella tygkollektioner och industritextil, som världens starkaste kolfiber och kemskyddsdräkt för ambulanspersonal. Dessa produkter är också textil. De många kända textilföretagen i Mark väver samman tradition, stor kunskap och framtidstro.

Vägbeskrivning
Rydal ligger 6 km norr om Kinna i Marks kommun, 25 km söder om Borås. Följ skyltar Rydal från Borås eller Kinna. Besöksadress: Boråsvägen 237, Gamla fabriken, Rydal.

Dela:

SCR
MTRX 20
Sommarbanner Snälltåget
Skansen
Äventyrsbanan Stockholm
Snälltåget

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!