Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 588 st

Umeå Energicentrum

Umeå Energicentrum är uppbyggt kring Klabböle kraftverk som uppfördes 1898-99, ett av sveriges äldsta kraftverk och ett unikt monument över den tidigaste epoken av elektrifiering. Originalmaskineriet konstruerat av ASEA 1892 är fortfarande funktionsdugligt. Kraftverket var i drift fram till 1958 då det ersattes av Stornorrfors kraftverk.

Här finns en permanent utställning om energi från forntid till framtid. I "Lek med energi", kan man göra olika experiment med elektricitet och magnetism. På området finns även en fungerande vattendriven ramsåg och en skvaltkvarn som använts för att mala säd, båda från 1800-talet. Umeå Energicentrum är ett spännande utflyktsmål för hela familjen. På området finns även ett kafé med lunch och fikamöjligheter. Äventyrslekpark.

Museet har fri entré, guidningar och öppet under sommaren. Utställningar, experimentrum, kafé, midsommarfirande och andra arrangemang. För mer info om sommarens arrangemang, se lokalpressen.

Dela:

SCR
Sommarbanner Snälltåget
Vikingaliv
Snälltåget
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2022
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!