Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 069 st

Umevatoriet

I planetariet på Umevatoriet kan du stjärnskåda trots att solen strålar utanför. Utkikstornet har ett teleskop där universums hemligheter avslöjas under stjärnklara nätter. Med dina egna ögon kan du visserligen beskåda 6000 stjärnor, men tänk dig vilka detaljer du skulle se om dina pupiller var 35 centimeter stora. Det är nämligen måttet på Umevatoriets teleskop.

Vill du ta dig en titt på vår närmaste stjärna, solen, finns ett solteleskop monterat ovanpå huvudteleskopet. När solaktiviteten är hög finns det många solfläckar som du kan undersöka. Då är det också större chans för norrsken. Umevatoriet äger även ett planetarium - en konstgjord stjärnhimmel - direktimporterad från Japan. Där går det att visa vad som händer ute i rymden, eller snabbspola sig genom ett dygn eller ett år i universum. Oavsett årstid och väder är det garanterat stjärnklart och ingen risk för att frysa om fötterna.

Du kan bl a få visningar i planetariet, en guidad rundtur på stjärnhimlen, en snabbkurs i hur teleskop används och lära dig en massa mer om stjärnor och planeter. Naturligtvis får du också möjlighet att titta i vår stora teleskop som finns i kupolen.

Dela:

SCR
The Viking Museum

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!