Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 457 st

Hallands kulturhistoriska museum

Välkommen till Hallands kulturhistoriska museum som är inrymt i Varbergs fästning med anor från medeltiden. Basutställningarna berättar om Hallands kulturhistoria utifrån föremål och historia. Här finns Bockstensmannen från 1300-talet, ett av Sveriges mest kända mosslik, med unikt bevarad medeltidsdräkt. Magiska föremål som kulknappen berättar historien om Karl XII:s död och sägnerna kring kungen. Bondeliv som visar lantbrukets historia från 1700-talet till idag, konst från Varbergsskolan och en mindre utställning med Svenskt konstglas hittar du även här. Varberg och fästningens historia har en egen utställning där en praktfull modell över fästningen har en central plats. Museet ska vara en upplevelse för både barn och vuxna. Här kan barnen styra fiskebåten, ratta den stora skogsmaskinhytten eller prova kopior av historiska dräkter i Barnens dräktgarderob. Museibutik med litteratur, konsthantverk och godis.

Hallands kulturhistoriska museum har en av landets finaste cykelsamlingar. Kontakta oss för besök i vårt magasin. För att forska om Varberg och Hallands historia kan du besöka vårt bibliotek, folkliv- och folkrörelsearkiv.

Tillfälliga utställningar
Våra tillfälliga utställningar har en bred kulturhistorisk inriktning och är ofta egenproducerade med anknytning till det halländska kulturarvet. Inriktningen kan vara både historisk och dagsaktuell och knyta an till de stora och viktiga samtids- och framtidsfrågorna.

Marknadsdagar
Några av museets mest publikdragande aktiviteter är de årligen återkommande marknadsdagarna:
Medeltidsdagen som äger rum första helgen i juli på borggården. Medeltida marknad med hantverkare, musik, dans, teater, gycklare allt i medeltida skrud. Mickelsmäss-marknad i slutet av september då halländsk mat står i centrum och då fästningen smyckas i grönsaksprakt. En marknad för alla sinnen, som startade 2001 och från första året var en stor succé.

Varbergs fästning
Med anor från slutet av 1200-talet vilar det medeltida slottet på "Wardberget" som betyder vaktberg och givit staden dess namn. Fästningsvallarna runt slottet började byggas på 1590-talet och fästningen stod färdig 1618 med mäktiga vallar och bastioner. Fästningen visas dagligen under sommarsäsongen då man i guides sällskap kan besöka fängelsehåla, kanonrum och bastioner och för barnen ordnas särskilda aktiviteter.

Visningar och upplevelser i unik historisk miljö
Museet har bokade visningar i museets utställningar och fästningen under hela året. Vi skräddarsyr efter era önskemål. Det kan vara för barngrupper, skolor, företag, konferenser och i samband med privata tillställningar. Missa inte att bjuda på ett besök i en av Hallands mest intressanta miljöer där dansk och svensk historia vävs samman.

Dela:

SCR
Sommarbanner Snälltåget
Vikingaliv
Äventyrsbanan Stockholm
Körunda Golf & Konferenshotell
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2023
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!