Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 070 st

Almviks Tegelbruksmuseum

På Almviks Tegelbruksmuseum får du uppleva hur det var att arbeta på ett tegelbruk förr i tiden samt hur tillverkningen med enkla hjälpmedel fungerade.

Bruket har anor från mitten av 1600-talet. Den nuvarande anläggningen är drygt hundra år, med ringugnen (1878) och den långa torkladan som främsta byggnader.

Tegelbruket står bevarat som det var när fabriken stängdes 1971. I museisalen får du bland annat se en monumentalmålning av Lars Jönsson och tre skulpturer av Gösta Holmer föreställande arbetare på bruket.

Det har tillverkats tegel i Almvik sedan början av 1600-talet då Västerviks borgmästare uppges ha anlagt ett tegelbruk på platsen. År 1669 levererades 4000 tegelstenar till reparationsarbeten på Stegeholms slott som idag kallas slottsruinen, där Visfestivalen årligen hålls. År 1928 var produktionen uppe i 1,4 miljoner tegel.

Lera togs från en plats strax norr om tegelbruket. 1898 byggdes en järnbana där från början vagnarna drogs för hand, men så småningom med oxe och häst som dragare. På tjugotalet började leran ta slut och man fick söka ett nytt lertag vid sjön Bleken. Dit byggdes en ångdriven linbana. Vattnet i Almviksån drev bruket ända fram till 1940-talet då driften elektrifierades. Tillverkningen pågick på samma sätt; hantverksmässigt och med enkla mekaniska hjälpmedel ända fram till när bruket lades ned.

Guidade visningar utanför museets öppettider kan bokas via telefon 070-61 401 51 eller 0490-321 95.
Avgift 60 kr per person för grupper på 11 eller fler. Enhetspris 600 kr för mindre grupper.
Barn under 15 år gratis (medräknas inte i grupper enligt föregående).

Dela:

SCR
The Viking Museum

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!