Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 7 075 st

Naturum Hornborgasjön

Under årtusenden har Hornborgasjön varit centrum i en av landets äldsta kulturbygder och haft stor ekonomisk betydelse.

Under 1800- och 1900-talet sänktes sjön för att få mer åkermark. Den berövades inte bara sitt vatten utan med det även sina höga naturvärden. Efter att ha varit Sveriges största naturvårdsprojekt har nu sjön restaurerats och växt- och djurlivet återetablerats.

På naturum, på sjöns östra sida, får du veta allt du vill om sjön. Här finns utställningar, fågeltorn, och kunnig personal. Naturum är en statlig verksamhet och allt är gratis. Under säsong mars-okt erbjuds massor av aktiviteter för gamal som ung. I anslutning till naturum finns café Doppingen med och hörsal. Både byggnader och en stor del av utemiljön är handikappsanpassat. Årets program och mer information finns på hemsidan: www.hornborga.com.

Under våren rastar tusental tranor vid Hornborgasjön på sin resa till häckningsplatserna. Under denna tid ses de vid sjöns sydspets. Informationscentralen Trandansen är öppen under säsong i mars/april. Det kostar inget att gå in men under säsong måste man betala en parkeringsavgift. Vårens toppnoteringar av tranor infaller oftast sista veckan i mars och första veckan i april.
På hösten återkommer många tranor på sin resa söderut. De ses då bäst kvällstid från fågeltornet vid Fäholmen eller vid Informationscentralen Trandansen.

Varmt välkomna!

Dela:

SCR
Snälltåget
MTRX 20
Äventyrsbanan Stockholm
Sommarbanner Snälltåget
Skansen

© Trido AB 1997-2021
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!