Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 106 st

Vindelforsarna

Vindelforsarna vid Vindeln är ett av Vindelälvens allra största och mäktigaste forslandskap. Mest storslagna är forsarna under högvattenperioden i mitten av juni, men området bjuder besökare på storslagna naturupplevelser under alla årstider. Ostsidan av forsarna kantas av vackra nipor, raviner och älvterrasser med löv- och blandskog. På västsidan är landskapet planare och bevuxet med äldre barrskog. Vanliga växter i området är klot- och ögonpyrola, vänderot, harsyra och kanelros. I strandsnåren kan man bla hitta landskapsblomman Kung Karls spira.

Vid kvarnområdet i Vindeln finner du Degerfors Qvarn vilken uppfördes 1888. Kvarnhuset timrades och bestod av nuvarande byggnadskropp med undantag av kraftstationsrummet som tillkom omkring 1920 och frörenseriet som byggdes 1927. Här bedrivs på sommaren "Konst i kvarn". Detta är en intensiv konstutställningsverksamhet med 60-talet bildkonstnärer och skulptörer.

Renforsen och Degerforsen är populära strövområden som också är handikappanpassade. I området finns gott om grillplatser och skärmskydd. Naturumet som ligger på nedre våningen på Vindelälvens Hotell informerar om och levandegör Nationalälvens natur, kultur och friluftsliv.

Dela:

SCR
Höga Kusten
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget
Vikingaliv

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!