Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 707 st

Kalmar Slott

Kalmar Slott, beläget där Kalmars medeltida hamn låg i Slottsfjärden, har spelat en avgörande roll i Sveriges historia alltsedan slottet började uppföras vid 1100-talets slut. Då, under Knut Erikssons tid, byggdes en kastal - ett runt befästningstorn. Magnus Ladulås lät vid 1200-talets slut bygga en försvarsborg runt kastalen. 1397 stod slottet i centrum för en av de viktigaste politiska händelserna i Nordens historia: bildandet av Kalmarunionen - en union av de nordiska länderna skapad av den mäktiga drottning Margareta.

Under 1500-talet upplevde Kalmar Slott sin största glansperiod och slottet fick sitt nuvarande utseende. Gustav Vasa och två av hans söner, Erik XIV och Johan III, byggde om den medeltida borgen till ett praktpalats värdigt en renässanskung. Salarna fick sina fantastiska inredningar och slottets olika delar fogades samman till den fulländade förening av försvarsfästning och sagoslott som Kalmar Slott utgör - Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Idag är slottet mötesplats inom det breda kulturfältet med utställningar och konserter, konferenser och gästabud.

På sommaren förvandlas Kalmar Slott till barnens eget slott. Här får alla barn chans att utmana Svarte Riddaren och bli högtidligt dubbad i slottssalen. Eller varför inte gå på skattjakt och träffa slottets prinsessa? Barnens Slott är fyllt med aktiviteter för både stora och små barn. Äventyret börjar i samma stund som barnen kliver in på borggården.

Dela:

SCR
Sommarbanner Snälltåget
Vikingaliv
Trillevallens Högfjällshotell
Körunda Golf & Konferenshotell
Äventyrsbanan Stockholm
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2023
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!