Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 5 976 st

Bohus fästning

Pris per person 100:-

Entrépriser för: Vuxen 80sek Barn 7-17 och studerande 40sek Barn under 7år fri entré i målsmans sällskap Familj (2 vux, 3-5 barn) 220

Vid ett besök på Bohus fästning kan du alltid ta del av en guidad visning, fasta utställningar och testa på bågskytte. Dessutom finns möjlighet att testa historiska kläder, leka i fästningens barnområde eller åka flotte på dammen.

Under fästningens högsäsong utökas programmet med fler guidade turer, dramatiserade barnguidningar, barnaktiviteter i ”Riddarklubben” och lekar och spel i Riddartältet.

700 ÅR AV NORDISK HISTORIA

Bohus fästning, som har gett namn åt Bohuslän, har anor från medeltiden och ligger mäktigt på en klippa längs med Göta älv. Fästningen är belägen endast 20 minuter från Göteborg och är idag ett populärt turistmål inte minst för sin storslagna arkitektur och sina vackra vyer. Denna till synes idylliska plats bär på en lång historia som en av Nordens mest krigsdrabbade platser. Bohus innehar ett nordiskt rekord: sedan dess grundande år 1308 har platsen fått utstå minst 14 belägringar men har aldrig blivit intagen i strid, vilket gör den till en av Nordens starkaste fästningar genom tiderna. Bohus, som större delen av dess aktiva år var ett slott, anlades på order av Håkon V Magnusson på den dåvarande norska sydgränsen. Slottet skulle fungera som ett gränsförsvar mot svenska och danska inkräktare, men också som ett sätt att kontrollera de viktiga handelsvägarna längs med Göta älv.

I århundraden har platsen varit ett maktcentrum och en viktig bricka i det politiska spelet för såväl norska, danska och svenska kungligheter. Genom freden i Roskilde 1658 hamnade fästningen i svenskarnas händer och hade därmed inte längre kvar sin roll som ett gränsförsvar. Under 1700-talet fungerade den främst som ett fängelse för rikets fångar. På order av Gustav III lämnade de sista soldaterna fästningen 1786 och tre år senare utgår den ur rikets försvar. Bohus stod sedan länge övergivet och förföll, och dessutom tilläts Kungälvs invånare att hämta sten därifrån – sten som fortfarande kan hittas i Kungälvs äldsta gator och hus. Stenbrytningen på fästningen upphörde först 1838, då Carl XIV Johan menade att fästningen var en viktig kulturhistorisk plats, och fortsatt rasering förbjöds. Först kring sekelskiftet 1900 talet startade omfattande restaureringsarbeten av den då mycket förfallna fästningen som sedan blev statligt byggnadsminne 1935.

Denna anrika ruin är kanske inte var den en gång var. Men i väggarna lever fortfarande minnet av krutrök, fångar, kungligheter, ödesdigra händelser och spännande livsöden. Välkommen att ta del av 700 år av nordisk historia!

Dela:

SCR
Trillevallens Högfjällshotell
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!