Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 076 st

Tidö slott

Tidö slott är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från den ärorika stormaktstiden. Axel Oxenstierna, Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1620-42 med hjälp av de förnämliga Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Slottet är byggd i stram holländsk renässansstil. Där de tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. I 200 år ärvdes Tidö inom den Oxenstiernska familjen och såldes första gången 1840. De påföljande halvseklet innebar för slottet en stark nedgångsperiod då dess ägare växlade inte mindre än sex gånger tills det köptes av Carl-David von Schinkel 1890 och vars familj än idag är ägare till det.

Tidö Leksaksmuseum är skapat av Carl-David von Schinkel och invigdes den 17 juni 1974 av Carl XVI Gustaf. Samlingarna utgör inte bara Sveriges första leksaksmuseum utan är i dag också det största. Det är ett museum om barn för barn och vuxna.

Det levande slottet
Under de tre senaste generationerna inom familjen von Schinkel har slottet pietetsfullt vårdats. 1971 slogs portarna upp för allmänheten som under en daglig guidetur sommartid kan beundra Axel Oxenstiernas pampiga möbler och familjeporträtt i Riddarsalen samt en svit av 1700-tals salonger. Allra mest känt är Tidö slott för sina 43 utsökta intarsiadörrar tillverkade på 1630-talet.

Leksaksmuseet är inrymt i slottets hela östra länga varifrån besökaren också erbjuds en härlig utsikt över Mälaren med betande hjortar i förgrunden. I det lilla vackra slottskapellet befäster årligen många brudpar sin gemensamma lycka. Entrén till museet är gemensam med slottsboden där information om slottet, hantverk, presenter m.m. finns att köpa som minne av en innehållsrik utflyktsdag.

Dela:

SCR
Sommarbanner Snälltåget
The Viking Museum
Höga Kusten

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!