Sverigeresor.se

Sök upplevelser, boende och resor i Sverige – 6 138 st

STF Blåhammaren Fjällstation

STFs högst belägna fjällstation är en höjdare i flera bemärkelser. Ett välrenommerat kök och en berömd fruktsoppa kryddas med den makabra historien om ett ödesdigert fälttåg på 1700-talet. Till detta fogas en utsikt som slår det mesta.


Blåhammaren ligger på 1 086 meter över havet med en milsvid utsikt mot Sylarna, Helags och de norska gränsfjällen. En given kvällsutflykt är att bege sig upp på Kläppen och blicka ut över Enans slingrande vatten på myrarna långt nedanför dina fötter.

Hit kommer man på leder från alla väderstreck för maten, fjällvärldens längsta bastuutsikt och kanske också för att höra någon skrämmande historia från platsen.

Klockan sex på kvällen bjuds till en trerättersbuffé med gemensam stämningsfull sittning. Middagen spetsas ibland av berättelsen om hur Armfeldts karoliner under återmarschen över fjället på nyåret 1718-19 drabbades av snöstorm. Över 3 000 man frös ihjäl.

Räcker inte detta kan ni säkert också få berättat för er om svartsjukedramat på 30-talet som slutade med mordbrand. Föreståndarinnan var en av dem som brann inne.

Svenska TuristföreningenThe Green Key

Dela:

SCR
Snälltåget
Sommarbanner Snälltåget
Vidbynäs Gård

© Trido AB 1997-2024
Alla priser är inkl. moms om ej annat anges. Sverigeresor.se garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.

Nyhetsbrev

Gratis tips om upplevelser, boende och resor i Sverige
– direkt till din e-post!